Viden: Hvad er Kelvin?

Brug farvetemperaturen til at øge effektiviteten på din arbejdsplads eller booste salget i din butik. Kelvin er nøglen til at ramme rigtigt.

Forestil dig en solopgang, hvor solskiven lige har løftet sig over horisonten. Det første lys er smukt, stemningsfuldt og livgivende for natur og mennesker.

Men stemningen kan der også sættes et tal på. Det flotte røde og orange lys har en lav farvetemperatur på omkring 1.800 Kelvin – også kaldet 1.800K.

I løbet af dagen stiger farvetemperaturen, og en høj farvetemperatur ser du på den skyfri blå himmel med høj sol. Her får lyset den kendte blåhvide nuance.

En lav farvetemperatur kaldes varm, fordi vi forbinder lysets røde og orange nuancer med varme. En høj farvetemperatur kaldes kold, fordi lyset har et køligt blåt skær.

Showcase hos køkkenfirma på hvor meget lys kan skabe forskellige stemning i det selvsamme køkken Til venstre ses et køkken i 3.000 Kelvin. Til højre ses samme køkken i 4.000 Kelvin. Prøv at trække i pilene.

Hvorfor Kelvin er så vigtigt

Lys er følelser og fremkalder følelser. Vi elsker dæmpet lys og hyggelig stemning. Og vi hader, når vi ikke kan se, hvad vi laver, fordi lyset er elendigt i situationen.

Men ét er det, som vi er bevidste om, men lys påvirker os konstant og stimulationen af hjernen er betinget af lysets farvetemperatur. Og det betyder langt mere, end de fleste tror.

Farvetemperaturen kan være afgørende for, om du føler dig frisk eller træt halvvejs inde i arbejdsdagen. Og det kan påvirke dit humør, uden at du tænker over det.

Kelvin hjælper med at ramme rigtigt

Brug eksempelvis farvetemperaturen aktivt for at booste salget i din butik. Se selv på billedet den forskel det gør for et køkken, om det er belyst med varmt lys på 3.000K eller koldhvidt lys på 4.000K.

Det ene er i princippet ikke mere rigtigt end det andet. Men hvad vil du opnå? Den blide stemning eller det mere kolde – men også mere effektive – arbejdslys?

Som kunder sanser og reagerer vi instinktivt på temperatur, lyd, lugt og visuelle stimuli. Intet er vigtigere end lyset til at skabe umiddelbar stemning. Og det er ofte nemt at skabe store forandringer med simple greb omkring belysningen.

Fra det bløde og stemningsfulde til det intense og effektive lys. Forskellige farvetemperaturer påvirker os kraftigt.
Fra det bløde og stemningsfulde til det intense og effektive lys. Forskellige farvetemperaturer påvirker os kraftigt.

Effektiv arbejdsplads

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Videnskaben viser, at køligt lys med blå nuancer forbedrer koncentration, effektivitet, opmærksomhed og mentalt velvære.

Det skyldes at de dele af hjernen der får os til at være aktive, påvirkes specielt af lys med en blå nuance.

Så i et andet eksempel, der kunne være kontoret, kan du med stor fordel vælge lys med 4.000 Kelvin og opefter. Det er indlysende, at mængden af lyset er afgørende for at kunne passe sit arbejde, men farvetemperaturen sender også klare signaler til din hjerne.

Din smartphone ved det også

At farvetemperaturen både kan have positive og negative konsekvenser er eksempelvis indbygget i din smartphone, hvis den er af nyere dato. Det blå lys fra skærmen pusher til vores hjerne om at være aktiv.

Men forskning viste hurtigt, at det er rimeligt skidt, når vi nærmer os sengetid. Så påvirker det både vores evne til at falde i søvn og selve søvnen, der kan blive mere urolig og frarøve os en del af den hvile, vi trænger til.

Derfor findes der indstillinger – som eksempelvis Night Shift på en iPhone – hvor man kan sætte skærmen til at skifte farvetemperatur hver aften til varmere og mere beroligende nuancer. Om morgenen skifter den så automatisk tilbage igen.

Fra Lord Kelvin til international standard

Lord Kelvin – alias den britiske fysiker William Thomson – fik sin baron-titel i 1800-tallet for at have udviklet den termodynamiske temperaturskala – Kelvinskalaen og fundet af det absolutte nulpunkt på 0 Kelvin svarende til -273 grader Celcius.

Kelvin er en af de grundlæggende måleenheder i det metriske system og er en international standard.

Vi angiver farvetemperaturen i Kelvin (K). I produktbeskrivelser og datablade kan du også støde på den engelske forkortelse CCT (Correlated Color Temperature).