Hvad er Kelvin?

Kelvin er nøglen til at ramme rigtigt. Brug farvetemperaturen til at øge effektiviteten på din arbejdsplads eller booste salget i din butik.

Kelvin? Forestil dig en solopgang, hvor solskiven lige har løftet sig over horisonten. Det første lys er smukt, stemningsfuldt og livgivende for natur og mennesker. Det flotte røde og orange lys har en lav farvetemperatur på omkring 1.800K. 

I løbet af dagen stiger farvetemperaturen, og en høj farvetemperatur ser du på den skyfri blå himmel med høj sol. Her får lyset den kendte blåhvide nuance på omkring 10.000K. Hvor mange Kelvin er dagslys så? Det er meget afhængigt af tidspunktet for dagen. For elektrisk belysning, derimod, defineres det som 6500K.

En lav farvetemperatur kaldes varm, fordi vi forbinder lysets røde og orange nuancer med varme. En høj farvetemperatur kaldes kold, fordi lyset har et køligt blåt skær.

Kelvin skala for kunstlys går typisk fra 1800K til 6500K. Herhjemme var den gyldne farve 2700 kelvin meget udbredt, men efterhånden er den skiftet ud med 3000 og 4000 kelvin.

Showcase hos køkkenfirma på hvor meget lys kan skabe forskellige stemning i det selvsamme køkken Til venstre ses et køkken i 3.000 Kelvin. Til højre ses samme køkken i 4.000 Kelvin. Prøv at trække i pilene.

Hvorfor Kelvin lys er så vigtigt

Lys er følelser og fremkalder følelser. Vi elsker dæmpet lys og hyggelig stemning. Og vi hader, når vi ikke kan se, hvad vi laver, fordi lyset er elendigt i situationen.

Men ét er det, som vi er bevidste om, men lys påvirker os konstant og stimulationen af hjernen er betinget af lysets farvetemperatur. Og det betyder langt mere, end de fleste tror.

Farvetemperaturen kan være afgørende for, om du føler dig frisk eller træt halvvejs inde i arbejdsdagen. Og det kan påvirke dit humør, uden at du tænker over det. Derfor giver det god mening at kigge på ens belysning i forhold til Kelvin. 

Kelvin hjælper med at ramme rigtigt

Brug eksempelvis Kelvin temp aktivt for at booste salget i din butik. Se selv på billedet den forskel det gør for et køkken, om det er belyst med varmt lys på 3.000K eller koldhvidt lys på 4.000K.

Så hvilken Kelvin skal du vælge? Det ene er i princippet ikke mere rigtigt end det andet. Men hvad vil du opnå? Den blide stemning eller det mere kolde – men også mere effektive – arbejdslys?

Som kunder sanser og reagerer vi instinktivt på temperatur, lyd, lugt og visuelle stimuli. Intet er vigtigere end lyset til at skabe umiddelbar stemning. Og det er ofte nemt at skabe store forandringer med simple greb omkring belysningen.

Kelvin skala. Fra det bløde og stemningsfulde til det intense og effektive lys. Forskellige Kelvin temp påvirker os forskelligt.
Kelvin skala. Fra det bløde og stemningsfulde til det intense og effektive lys. Forskellige Kelvin temp påvirker os forskelligt.

Effektiv arbejdsplads

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Videnskaben viser, at køligt lys med blå nuancer forbedrer koncentration, effektivitet, opmærksomhed og mentalt velvære.

Det skyldes at de dele af hjernen der får os til at være aktive, påvirkes specielt af lys med en blå nuance.

Så i et andet eksempel, der kunne være kontoret, kan du med stor fordel vælge lys med 4.000K og opefter. Det er indlysende, at mængden af lyset er afgørende for at kunne passe sit arbejde, men farvetemperaturen sender også klare signaler til din hjerne.

Din smartphone ved det også

At farvetemperaturen både kan have positive og negative konsekvenser er eksempelvis indbygget i din smartphone, hvis den er af nyere dato. Det blå lys fra skærmen pusher til vores hjerne om at være aktiv.

Men forskning viste hurtigt, at det er rimeligt skidt, når vi nærmer os sengetid. Så påvirker det både vores evne til at falde i søvn og selve søvnen, der kan blive mere urolig og frarøve os en del af den hvile, vi trænger til.

Derfor findes der indstillinger – som eksempelvis Night Shift på en iPhone – hvor man kan sætte skærmen til at skifte farvetemperatur hver aften til varmere og mere beroligende nuancer. Om morgenen skifter den så automatisk tilbage igen.

Fra Lord Kelvin til international standard

Lord Kelvin – alias den britiske fysiker William Thomson – fik sin baron-titel i 1800-tallet for at have udviklet den termodynamiske temperaturskala – Kelvin skalaen og for at have fundet af det absolutte nulpunkt på 0 Kelvin svarende til -273 grader Celcius.

Vi angiver farvetemperaturen i Kelvin (K), og det er en af de grundlæggende måleenheder i det metriske system og er en international standard. 

I produktbeskrivelser og datablade kan du også støde på den engelske forkortelse CCT (Correlated Color Temperature).

Hvad er lumen og Kelvin? Lumen kan du læse mere om her, og Kelvin i artiklen øverst.