Hvad er Kelvin?

Kelvin er en skala fra varmt til koldt lys, som også kaldes farvetemperatur. Selv astronauter bruger kelvin aktivt, læs her hvorfor.

Kelvin skala er udviklet af den britiske fysiker William Thomson. Det er en international standard, som vi bruger til at angive lysets farvetemperatur med. Måleenheden er K.

Forestil dig en solopgang, hvor solskiven lige har løftet sig over horisonten. Det første lys er smukt, stemningsfuldt og livgivende for natur og mennesker. Det flotte røde og orange lys har en lav farvetemperatur på omkring 1800k.

I løbet af dagen stiger farvetemperaturen, og en høj farvetemperatur ser du på en skyfri blå himmel med høj sol. Her får lyset den kendte blåhvide nuance på omkring 10000k.

En lav farvetemperatur kaldes varm, fordi vi forbinder lysets røde og orange nuancer med varme. En høj farvetemperatur kaldes kold, fordi lyset har et køligt blåt skær.

Se hvordan udtrykket i P.S. Krøyers maleri ”Fra Københavns Børs” ændrer sig i takt med at farvetemperaturen ændres fra 1800 til 6500k.

Det var en helt særlig opgave at skabe optimalt lys til maleriet ”Fra Københavns Børs”. Et samarbejde mellem Børsens folk, museumsspecialister i England og Dansk Lyskilde. Musik: A Shamaluev.

Kelvin lys er vigtigt, men hvorfor?

Fordi lyset påvirker os konstant og stimulationen af hjernen er betinget af lysets farvetemperatur. Og det betyder langt mere, end de fleste tror.

Farvetemperaturen kan være afgørende for, om du føler dig frisk eller træt halvvejs inde i arbejdsdagen. Og det kan påvirke dit humør, uden at du tænker over det. Derfor giver det god mening at kigge på ens belysning i forhold til Kelvin.

Hvad siger videnskaben?

Videnskaben viser, at køligt lys med blå nuancer forbedrer koncentration, effektivitet, opmærksomhed og mentalt velvære. Typisk lys med 4000 kelvin.

Det skyldes at de dele af hjernen der får os til at være aktive, påvirkes specielt af lys med en blå nuance. Farvetemperaturen sender klare signaler til din hjerne om vi føler os søvnige eller friske.

Selv astronauter bruger kelvin, fordi det styrker deres ydeevne og støtter deres søvn

Højt over os, er lyset på Den Internationale Rumstation kalibreret efter resultaterne af Lockleys forskning. I samarbejde med NASA er skabt en kunstig døgnrytme med belysning, som skal hjælpe astronauterne med både koncentration og søvn. 8 timer om dagen er lyset beriget med blåt, så det rammer 6500k og med 420 lux.

Rigtigt lys på kontoret?

Farvetemperaturen er absolut en størrelse du bør tage med i dine overvejelser. Erfaring viser at det kræver tilvænning at gå fra varmhvid 3000k til koldhvid 4000k. Men resultatet er ikke til at tage fejl af en mørk vinterdag i Danmark. Det er meget nemmere at forblive effektiv i belysning med 4000 kelvin.

En anden meget vigtig parameter, er hvor mange lux kontoret har. En arbejdsplads bør ifølge Dansk Standard have minimum 500 lux på skrivebordet. Få forklaringen på hvad lumen og lux er.

Showcase hos køkkenfirma på, hvor meget lys kan skabe forskellige stemning i det selvsamme køkken Til venstre ses et køkken i 3000 kelvin. Til højre ses samme køkken i 4000 kelvin. Prøv at trække i pilene.

Se forskellen mellem 3000 og 4000 kelvin

Du kan bruge farvetemperaturen til at skabe stemninger. Træk i pilene og se den forskel det gør for et køkken, om det er belyst med varmt hvidt lys eller kold hvidt lys. 3000 eller 4000 kelvin – et køkken, to udtryk.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Som mennesker sanser og reagerer vi instinktivt på temperatur, lyd, lugt og visuelle stimuli. Intet er vigtigere end lyset til at skabe umiddelbar stemning. Og det er ofte nemt at skabe store forandringer med simple greb omkring belysningen.

Hvad svarer 2700 kelvin til?

Giver et varmt gyldent lys, som er lavt nede på kelvin skalaen. For traditionelle lyskilder og LED pærer er denne lysfarve meget udbredt, hvorimod 3000k og 4000k er de mest udbredte for led lamper. Lyskilder med farvekode 827 har 2700k.

3000 kelvin

Giver et varmt hvidt lys, som vi ynder at beskrive som en brækket hvid. Denne farvetemperatur er typisk brugt på kontoret. Køber du et lysstofrør eller kompaktlysstofrør med farvekode 830, får du en lyskilde med 3000k. 

4000 kelvin

Giver et koldt hvidt lys, som bliver mere og mere udbredt, da lyset er klart og opkvikkende. Du kender formentlig allerede lysfarven, da den typisk er brugt i p-kældre. Ved at skifte din traditionelle lyskilde fra 830 til 840 kan du optisk føle at du får mere lys.

6500 kelvin

Giver dig dagslys. Er mest udbredt i brancher med behov for at farver fremstår mest korrekte sammenlignet med dagslys. Det kunne for eksempel lys til autolakering.

Hvor mange kelvin er dagslys?

Det er meget afhængigt af tidspunktet for dagen. For elektrisk belysning, derimod, defineres det som 6500 kelvin.

Kelvin skala. Fra det bløde og stemningsfulde til det intense og effektive lys. Forskellige Kelvin temp påvirker os forskelligt.
Kelvin skala. Fra det bløde og stemningsfulde til det intense og effektive lys. Forskellige Kelvin temp påvirker os forskelligt.

Varmt, koldt eller noget helt tredje?

Hvilket Kelvin lys skal du vælge? Det ene er ikke mere rigtigt end det andet, det er et spørgsmål om hvad du opnå. Skal du bruge lyset at skabe stemning, eller forbedre effektiviten?

Gennem dialog hjælper vi dig med at skabe afklaring. Sammen finder vi svarene på – hvordan man skaber godt lys, hvad er rigtigt lys?

Fra Lord Kelvin til international standard

Lord Kelvin – alias den britiske fysiker William Thomson – fik sin baron-titel i 1800-tallet for at have udviklet den termodynamiske temperaturskala – Kelvin skalaen og for at have fundet af det absolutte nulpunkt på 0 Kelvin svarende til -273 grader Celcius.

Vi angiver farvetemperaturen i Kelvin (K), og det er en af de grundlæggende måleenheder i det metriske system og er en international standard. 

I produktbeskrivelser og datablade kan du også støde på den engelske forkortelse CCT (Correlated Color Temperature).

Søg i produkter og viden om lys