Lysdesigneren lyver om lys – for kundernes skyld
- Søren Berg
Lys er ikke kun tal og målbare resultater. Lys er for mennesker, og vi skal blive bedre til ikke kun at forholde os til de formelle krav til lys, men se det sammen med oplevelsen og arbejdssituationen. Vi skal efterstræbe rum, som er rare og imødekommende for øjet.
”Som lysdesigner, så lyver jeg konstant for mine kunder, men jeg gør det med den bedste intention. Jeg lyver. Men det er for kundernes skyld. Den større løgn er kun at forholde sig til det, man kan måle, for hjernen snyder os,” siger Jim Collin og fortsætter:
”Den virkelige kraft ved lys er at håndtere den følelsesmæssige tilstand hos mennesker!”
Jim Collin er svensk lysdesigner med 20 års erfaring og indehaver af Jim Collin Ljusrådgivning AB. Han har blandt andet tidligere været topchef i Light Bureau. På konferencen Lysets Dag 2021 arrangeret af Dansk Center for Lys gav han en opsang til alle dem, der ikke laver godt lys til mennesker.
Han forkaster ikke standarderne, men ser dem som det vejledende udgangspunkt, når han designer lysprojekter. Forståelsen af den nødvendige løgn kom efter et møde med Louis Clair, der blandt meget andet har lavet lysdesign på Notre Dame i Paris. Det handler om at skabe illusioner. For sådan fungerer vores øjne og hjerne.
Forskellen mellem lys og belysning
Jim Collin startede erhvervskarrieren som elektroingeniør, og som han fortæller, så havde han ingeniørens glæde for alt, der kan måles og holdes i hånden. Men så mødte han arkitekterne og blev konfronteret med alt det, som handler om følelsen og oplevelsen. Om hvorfor mennesker har brug for lys.
For lys har to sider: Funktion og oplevelse.
Så ingeniøren måtte tilbage på skolebænken og lære om design og æstetik.
”Jeg lærte om forskellen mellem lys og belysning,” konstaterer Jim Collin.
Godt lys er meget billigere
For nogle år siden stod Jim Collin med et kontorhus i Malmø – og et dilemma: Kontorhuset levede op til alle standarder.
”Der var perfekt belysning, men elendigt lys. Hvordan kunne jeg overbevise dem om at omgøre belysningen?”
Men det lykkedes, og det hele blev pillet ned. Nu er der kommet farver på kontoret og effektivt lys, hvor der er brug for det. På skrivebordene, reolernes overflader og de områder, hvor der arbejdes. Og der er opsat spots, der aktivt reducerer blænding fra vinduerne.
Der er meget mindre lys i alt. Elregningen er kun en tiendedel efter forandringen, så selv om det har kostet mere at lave den nye løsning som investering, så giver regnestykket mening.
”Standarderne for god belysning skal bruges. Men 95 procent bruger kun standarderne, og forstår ikke lys og laver ikke lys til mennesker. Vi skal oplyse folk og få dem til at forstå forskellen på belysning og lys. Der er ikke nok bare at tilføre biologisk stimulans. Vi skal løse begge dele,” konstaterer Jim Collin.