LoCa: Eksportsucces fra børneværelset
- Annett Aaby
Som alle gode ideer i denne verden, så handler Thorkild Lundsgaards ide om at løse et konkret problem.
Han var ved at istandsætte hans 10-årige datters værelse, da en klassisk knagerække ikke levede op til de øvrige forbedringer. Ingeniøren kom op i ham. Det måtte kunne gøres bedre. Efter to års udviklingsarbejde sammen med designerne Harrit & Sørensen, stod Thorkild Lundsgaard med både den ikoniske KNAX-knagerække og Formland Designprisen.
25 år senere hænger KNAX på vægge i fjerne ender af verden, nye produkter er kommet til og virksomheden LoCa er vokset ud af sin ham adskillige gange. Senest med købet af en 1.500 kvm erhvervsejendom i Haslev, som var lidt af et håndværkertilbud. Stort set ikke vedligeholdt siden opførelsen i 1975.
Strippet for alt
Bygningerne blev ryddet og energirenoveret. Alt el og kabler blev hevet ud og erstattet af nyt. Men så kan man jo også få det, som man vil have det. Herunder central styring af al belysningen.
Tre virksomheder blev inviteret indenfor til at give bud på belysning: fra udendørsbelysningen til produktionen, kontorer, gangarealer, spisestue og toiletter.
Både Thorkild Lundsgaard og hans elektriker syntes bedst om udspillet fra Dansk Lyskilde:
”Jeg var en ukvalificeret opdragsgiver. Men jeg fik fra starten en super god behandling og nogle fine lysberegninger, jeg kunne bruge til noget. Og så syntes jeg bedre om produkterne,” konstaterer Thorkild Lundsgaard.
Det gør kun ondt én gang
”Jeg ser sjældent på pris som det første. Jeg ser på pris/ydelse-forholdet. Hvad får jeg for pengene? Det kan betale sig at købe kvalitet. En høj pris gør kun ondt en gang, og så har jeg til gengæld glæden ved tingene hver gang og hver dag.”
Det princip har Thorkild Lundsgaard brugt på alt fra produktionsmaskinerne til pallevognene. Og det betaler sig, når man selv producerer eksklusive produkter til et meget kræsent marked, hvor både funktion og finish skal være i top.
”Jeg gik efter de gode tekniske løsninger, men tog også miljøet og elregningen med i overvejelserne.”
Ansatte vil have mere lys
De tidligere, lejede lokaler havde elendig belysning. Hvor elendig er blevet tydeligt efter flytningen.
”Nu har jeg medarbejdere, der spørger om kraftigere og hvidere lys ved arbejdspladsen. De kan se, at det er meget bedre end det gule lys. Jeg var ikke opmærksom på det, men Dansk Lyskilde viste mig forskellen på 3000 og 4000 Kelvin. Så nu har vi 4000 Kelvin i produktionen og det lidt blødere 3.000 Kelvin i spisestuen.”
Elektrikeren og Dansk Lyskilde har også arbejdet direkte sammen om løsningerne, så Thorkild Lundsgaard ikke skulle bruge tid på alle detaljerne.
Hovedbrud og hyggeopgave
Design og funktion skal hænge sammen. Det gælder også udendørsbelysningen, hvor der skal opsættes omkring 40 lamper. Men hældningen i tagskægget svinger meget, så lyset ville svinge i alle retninger.
”Jeg havde egentlig bestilt lamperne, men kunne se, at det ikke fungerede. Så jeg fik Dansk Lyskilde til at annullere ordren. Nu har jeg en ny plan med specielle kabinetter. Det er en hyggeopgave, men lidt svær at finde tid til lige nu,” fortæller Thorkild Lundsgaard.
Opfinderen er nu kommet i arbejde, og sammen med Dansk Lyskilde arbejder han på en løsning, hvor hældningsgraden udjævnes med et smart kabinet, men stadig med et standard armatur inden i.
Faktaboks
LoCa har fået installeret nyt lys over det meste af virksomheden, og resten af lokalerne og udendørsbelysningen er på vej:
- I produktionen og en del af lageret er opsat LED Triproof Helsinki.
- Resten af lageret har fået renoveret gamle armaturer og udskiftet til LED rør.
- I kontorer og spisestue er monteret 60×60 LED paneler.
- På gangarealer er det LED Downlight Sofia.
- På toiletter er det LED Plafond London.
- Udendørs arbejder Thorkild Lundsgaard og Martin fra Dansk Lyskilde på den endelige løsning.