Hvad er Ra værdi?

Ra værdi angiver en lyskildes evne til at gengive farver korrekt. Bliv klogere på, hvorfor den rigtige farvegengivelse sælger bedre.

Forskelle i farvegengivelse er lette at se, når man har farverne lige ved siden af hinanden. Bedst er det når vi oplever farverne på en klar dag i højt dagslys.

Men selv når vi ikke spotter forskellen bevidst, så træffer hjernen instinktive beslutninger. Vores beslutninger om at købe kommer som en naturlig forlængelse af den instinktive reaktion. Det spiller ind i mange brancher og kunders oplevelser.

Ra værdi lys har betydning for det helhedsindtryk, du skaber for dine gæster i restaurationer. Smag er en del af oplevelsen, men det betyder også noget, hvordan maden ser ud. Er bøffen rød og saftig? Er salaten frisk og grøn?
Lys med den rigtige Ra-værdi har en målbar betydning for eksempelvis om den røde farve i kødet er fremhævet ordentligt.

Træk selv i slideren og se forskellen. Til venstre ses jordbær i lys med Ra 70, til højre ses de i lys med Ra 90.

Træk i slideren og se forskellen på lav og høj Ra-værdi. Til venstre ses jordbær i lys med Ra 70, til højre ses de i lys med Ra 90. 

 

Farvegengivelse en anden betegnelse for Ra

Lysets evne til at gengive farver vurderes med et Ra indeks, der går fra 0 til 100. Dagslys har ra 100 og gengiver farverne optimalt. Farvegengivelsen varierer alt afhængig af lyskilden.

En glødepære og halogenpære gengiver farverne næsten lige så godt som dagslys med Ra-værdi på 99-100. Det forholder sig anderledes med LED. LED er en sammensat elektronisk lyskilde, hvorfor ra værdi for led varierer meget. Du skal derfor være opmærksom, når du investerer i LED belysning.

 

LED med høj ra

Hovedparten af LED lyskilder og armaturer har i dag en farvegengivelse cri 80, som påkrævet af danske standarder. Med tiden vil udvalget af led høj ra blive større og større. I dag findes for eksempel led med høj ra, som dæmpbar led gu10 3,7W 2700k eller e27 med en ra værdi over 90 led

Hvad er CRI værdi?

CRI er den engelske betegnelse for farvegengivelse. CRI står for Color Rendering Index. Ofte vil du støde på betegnelsen på æsken når du står med en lyskilde i hånden, eller når du vil aflæse et datablad for enten en lyskilde eller et armatur.

Hvordan bestemmes Ra værdi?

En Ra værdi bestemmes ved at sammenligne en lyskildes gengivelse af otte testfarver med en reference lyskildes gengivelse af samme otte farver. Bemærk at begge lyskilder skal have samme farvetemperatur Kelvin. Testfarverne er standardiserede og internationalt anerkendte. Hvis alle otte testfarver gengives ens, vil lyskilden have Ra 100.

En beskrivelse af metoden for bestemmelse af Ra-index findes i CIE Technical Report 13.3-1995 Method of Measuring and Specifying Colour Rendering Properties of Light Sources.

Kan man selv teste Ra værdi

Hvis du ønsker at teste Ra værdi, har du brug for professionelt måleudstyr. Der findes forskellige måleinstrumenter som måler CRI og en række andre lystekniske parametre. Er et måleudstyr ikke løsningen, så er den bedste referenceramme at sammenligne med dagslys som har Ra 100.

LYSt til at vide mere om, hvordan du skaber det gode lys, så ring eller skriv til os. 

Bestemmelse af ra værdi med 8 testfarver
De otte testfarver der anvendes til bestemmelse af ra værdi. Farverne er vejledende. Foto: lysviden.dk
Søg i produkter og viden om lys