Søllerød Park: Moderne lys med respekt for historien

Udendørslamperne fra 50’erne i Søllerød Park var i en elendig forfatning. Mangel på reservedele satte driftsafdelingen på en hård prøve.
Led belysning til boligforening arkitekturperle
Lys er en hjertesag i Søllerød Park, der er kendt for Danmarks højeste juletræ på 29 meter.

Med en 65 år lang historie er arkitekturperlen Søllerød Park nået en voksen alder, hvor vedligehold og fornyelser er fast arbejde. Og den originale udendørsbelysning var helt klar til pension.

Det hedder ikke Søllerød Park for ingenting. Kvarteret er anlagt i en gammel park med sø og gamle træer. Med grønne områder og en afslappet atmosfære er det et kvarter som tiltrækker både ældre og børnefamilier. Fem størrelser lejligheder i karreerne i to plan giver rum til mange forskellige familiesammensætninger.

Det var lige så dyrt at reparere på de gamle, som at sætte nye lamper op.

Lars Mølbak

Lyset skal passe sammen med det bevaringsværdige kvarter med 349 ejerlejligheder, der også er trafikal legezone.
”Det var lige så dyrt at reparere på de gamle, som at sætte nye lamper op,” fortæller Lars Mølbak, der er driftsleder i Søllerød Park.

Men selv med reparation var tiden løbet ud for de gamle lamper. I den 3-4 mand store driftsafdeling havde de i årevis bokset med at skaffe opaler og lysstofrør, der var gået ud af produktion. Samtidig var lyset meget svagt og uensartet.

Hvepse havde en forkærlighed for at slå bo i dem, så det gav også arbejde i driftsafdelingen.

Driftsleder lars mølbak søllerød park boligforening
Driftsleder Lars Mølbak præsenterede fire moderne LED lamper for ejerforeningen i Søllerød Park. De valgte ’Rom’ for designet.

De svære valg

Lars Mølbak gik i gang med at finde en moderne og driftssikker erstatning. En omfattende research førte til flere konkrete tilbud og ejerforeningen fik præsenteret fire lamper, som kunne leve op til kravene.

”Det skulle være en ’måne’-belysning. Tæt på det, vi kom fra,” siger Lars Mølbak og forklarer, at det skulle være en rund lampe med en klar lysende skive.

’Rom’ blev valgt. Det sort-hvide design med klassisk inspiration passede til facaderne. Det skulle jo være pænt i både dagslys og mørke.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Men historien bag Søllerød Park kom også i spil. Arkitekterne bag Søllerød Park var Eva og Niels Koppel. Og Niels’ bror Henning Koppel var formgiver og designede blandt andet lamper for Louis Poulsen. Og han lavede en lampe til det nærliggende DTU – Danmarks Tekniske Universitet – i 1974, som ’Rom’ designmæssigt er beslægtet med.

Boligforening led lys til facade soelleroed park
Facaderne på boligerne i Søllerød Park er sorte og hvide. Det enkle og klassiske sort/hvide design på 'Rom' matchede facaderne.

For lidt og for meget 

Forandringer er ikke altid lige nemme. Og lyset i kvarteret har skabt debat både før og efter installationen. De fleste er tilfredse, men nogle har svært ved at vænne sig til den tydeligt højere lysintensitet i forhold til de originale, svage Lauritz Knudsen lamper. Andre er glade over bedre lys i den mørke tid, som skaber tryghed og mere sikker færdsel.

Som et eksperiment er lysstyrken sat ned på to af karrerne i kvarteret, og ejerforeningen overvejer om de øvrige også skal dæmpes tilsvarende.

Installationen skete i foråret 2020 og Søllerød Park går nu ind i den første mørke sæson med ny belysning.

FAKTABOKS

  • Søllerød Park er tegnet af arkitekterne Niels og Eva Koppel i efterkrigstiden og opført i begyndelsen af 50’erne.
  • Byggeriet er en anerkendt klassiker indenfor modernismen.
  • Parken har i en årrække tilhørt Carl Bauder fra Nordisk Film, og nogle af selskabet film brugte parken som lokation til optagelserne.
  • I 1977 blev det besluttet at forandre kvarteret fra leje til 349 ejerlejligheder
Led væglampe rom facade
Diameteren på 'Rom' lamperne er en anelse større end de originale, så det var let at lave en pæn installation.