Lysstofrør udfasning af EU

LED rør eller nyt armatur? Hvilken løsning passer bedst til dig, nu hvor lysstofrør udfases – få masser af råd og vejledning lige her.
Lysstofrør udfasning af eu
Lysstofrør udfasning. august 2023 som følge af RoHs direktiv 2011/65/EU

Lysstofrør findes i mange forskellige længder og watt, og bruges stort set overalt!

De sidder og lyser, der hvor vi nødigt vil undvære lys som for eksempel kontor, lager, gang, køkken, kælder eller p kælder. Bare for at nævne nogle få anvendelsessteder. Med undtagelse af cirkel lysstofrør, og rør til nødbelysning, udfases samtlige T5 og T8 lysstofrør til næste år. Se hvilke i tabellerne her:

T8 neonrør udfases

WattDiameter (mm)Længde (mm)Sokkel
1526438G13
1826590G13
3026890G13
36261200G13
58261500G13

T5 neonrør udfases

WattDiameter (mm)Længde (mm)Sokkel
1416549G5
2116849G5
28161149G5
35161449G5
2416549G5
3916849G5
49161449G5
54161149G5
80161449G5

Fra den 24. august 2023 er det ikke længere tilladt at importere eller producere lysstofrør i EU, fordi rørene indeholder kviksølv. EU har besluttet af udfase rørene som følge af RoHS direktiv 2011/65/EU, som begrænser anvendelsen af farlige stoffer i elektrisk udstyr.

Så længe der er lagre må lysrørene sælges, købes og bruges – også efter den 24. august 2023.

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Hvordan virker et lysstofrør?

Forenklet sagt virker et lysstofrør ved at kviksølvatomer støder sammen med elektroner inde i glasrøret. Energi bliver frigjort, herunder ultraviolet stråling. UV strålingen omdannes til synligt lys, fordi glasrøret er belagt med et fluorescerende lyspulver.

For at det hele virker når vi tænder på kontakten, er der seriekoblet en spole i lampen, hvor røret sidder. Spolen kan enten være en magnetisk ballast (jernkerne spole) eller en elektronisk ballast (HF spole). 

Armaturer til T8 neonrør bruger enten en magnetisk ballast sammen med en glimtænder, eller en elektronisk ballast uden glimtænder. Derudover kan der i ældre armaturer også sidde en kondensator. 

Armatur til T5 neonrør er altid forsynet med en elektronisk ballast. 

Hvordan virker et lysstofrør
Hvordan virker et lysstofrør Foto: Elektriske lyskilder 1993

Udskiftning af lysstofrør til led?

Hvis dit armatur har en magnetisk ballast og glimtænder, så er det meget nemt at skifte til LED. Det eneste du skal huske og tjekke er om, armaturet også har en kondensator. Hvis ja, skal denne frakobles. Du risikerer ellers at øge ampere træk på 1-1,5A ved brug af led rør. Og så opnår du ingen besparelse, og står muligvis også med et defekt led rør.

Hvis dit armatur bruger en elektronisk ballast, så kan du desværre opleve udfordringer i overgangen til LED rør. Derfor anbefaler vi at du tjekker om spolen er kompatibel med led lysstofrør. Hvis ikke det er kompatibilitet er det en mulighed at få lampen omtrådet af en fagmand.

LED rør virker ved 230v, og en fagmand kan nemt omtråde dit armatur. Alternativt tjek op, hvilken spole du har siddende i dit armatur. Ud fra spolens oplysninger, kan du se om den er testet med led lyskilden eller ej.

Skal vi også tjekke spole og led røret for dig? Giv os et ring, eller send en mail.

Hvad er dine muligheder?

Hvis du ønsker at fortsætte med lyskilder, så kan du enten, 

1. Skifte til LED rør. Der findes flere forskellige varianter af den samme længde LED lysstofrør. Forskellen varianterne imellem er watt forbrug og lumen mængde.  Så vær OBS på, hvad du køber ift. hvor du skal bruge det. Der er stor forskel på om, led røret skal lyse en kælder eller et højloftet lager op. 

2. Købe ind til lager. Men gør det i god tid. Som følge af forsyningskrisen har også belysningsmarkedet længere leveringstider end normalt på helt almindelige lysstofrør.

Hvad skal du særligt være opmærksom?

Er løsningen for dig at skifte til led lysstofrør, så vær opmærksom på følgende:

  • LED rør lyser kun 190° eller 220°
  • LED rør kan ikke dæmpes
Og så giv os meget gerne et ring, så hjælper vi dig med at finde hoved og hale i det hele.

Tid til LED armatur?

Udover at skifte til led lyskilder, er det også en mulighed at skifte til ny LED belysning. 

Da lysstofrøret bruges mange forskellige steder, er det også forskellige led lamper der kan komme på tale. Hvis det for eksempel er et indbygget armatur med lysstofrør så kan et LED panel være en løsning. Hvorimod en lagerarmatur kan skiftes ud med en led industrilampe.

Book et møde med os allerede i dag, både online og onsite, så hjælper vi dig til godt lys gennem viden og professionelle beregninger.

Søg i produkter og viden om lys