Sygehus Sønderjylland: Sygehuset regner den rigtigt ud
- Annett Aaby
Data slår antagelser. Og stærke redskaber støtter hurtige og effektive beslutninger. På Sygehus Sønderjylland har de gjort en dyd ud af at bruge professionelle lysberegninger til at optimere lyset lokale for lokale. Og resultaterne er til at få øje på.
“Jeg er selv elektriker, og min indstilling var, at det kunne jeg sagtens klare selv. Så da Michael fra Dansk Lyskilde kom, så var jeg som udgangspunkt afvisende. Men det var godt han kom og havde nogle nye redskaber med. Det har hjulpet os i mange nye projekter.”, siger Jens Bjørn Andersen.
3D giver frihed til at få indretning og lys til at hænge sammen. Og få data på effekt på bordet, inden installationen begynder.
Jens Bjørn Andersen er Teamansvarlig på den daglige drift på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, der har 36.000 indlæggelser og 250.000 ambulante behandlinger om året. Med et team af håndværkere holder de bygningerne ved lige og forestår mindre ombygninger og forandringer.
Og der er nok at se til. Med næsten 120.000 kvadratmeter under tag og en bygning mere på vej, er der stort fokus på energioptimering. Men lyset skal være godt og rigtigt placeret.
Professionelle lysberegninger var måden at få nogle data på bordet. Ikke noget med at sjusse sig frem på erfaringerne. Projekterne er meget forskellige: fra toiletterne på stuerne over den højloftede varemodtagelse til kælderen.
“Rum for rum har lysberegninger været et utroligt godt værktøj. Det giver mening over det hele. Kan vi gå ned i antal armaturer? Kan vi gå ned i watt? 3D-funktionen er fantastisk til at kunne indrette lokalerne og samtidig se, hvad lys vi får. Også hvad der sker, når vi flytter på møblerne?” siger Jens Bjørn Andersen.
Jens Bjørn Andersen bruger nu softwaren til andet end lysberegninger, for det er også en hjælp, når man indretter lokalerne og kan se, om der er plads nok til bordene i kantinen for eksempel.
Gamle lysstofrør var falmet og lyset gulligt, men én central og vigtigt beslutning har også givet meget positiv feedback fra medarbejderne på sygehuset. Nemlig at udskifte armaturer fra 3000 til 4000 Kelvin, så lyset er blevet klart hvidt. Særligt har de kliniske afdelinger været glade for bedre arbejdslys.
Hvidt lys giver glade brugere
“Hver gang vi får noget færdigt, så finder de på noget nyt. Optimering er konstant. Meget af det vi udskifter er kun 5-6 år gammelt, men det er modent til at skifte ud allerede.”, fortæller Jens Bjørn Andersen
Gamle lysstofrør var falmet og lyset gulligt, men én central og vigtigt beslutning har også givet meget positiv feedback fra medarbejderne på sygehuset. Nemlig at udskifte armaturer fra 3000 til 4000 Kelvin, så lyset er blevet klart hvidt. Særligt har de kliniske afdelinger været glade for bedre arbejdslys.
800-900 armaturer, paneler og downlights er allerede skiftet, og ofte med besparelser på op mod halvdelen af el-regningen. Arbejdet forsætter til udgangen af 2021. Og der er også en ny bygning på vej. Sensorer, så der kun er lys, når man skal bruge det, bliver vigtigt for de næste optimeringer og besparelser, fortæller Jens Bjørn Andersen.