Arbejdsulykker: Højsæson for bøder til dårligt lys

42.676 arbejdsulykker skete der i 2019. Det er ingen sjældenhed at blive ramt af en ulykke, der kan koste liv, skader og måske varige mén.
Hoejsaeson for boeder til daarligt lys
Fald på trapper og snublen over ting, vi ikke kan se. Det er sæsonstart for arbejdsulykker, der kunne være undgået med den ordentlige belysning. Foto: Henry & Co

En tredjedel af ulykkerne skyldes fald og sammenstød. Bestemt ikke i alle tilfælde skyldes det belysningen, men tusindvis kommer til skade hvert år, hvor manglende lys spiller en rolle. Derfor kan mange ulykker forebygges ganske enkelt. Og det ved Arbejdstilsynet. 

Når den mørke tid sætter ind, har Arbejdstilsynet traditionelt fokus på ulykker som følgende manglende belysning, og så kommer de uanmeldte besøg. Eksempelvis er byggepladserne i fokus. 

Det er let at snuble

BFA – Brancheorganisationen for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg – har fokus på snubleulykkerne, hvor dårlig belysning bliver kritisk sammen med manglende orden og ryddelighed på pladsen.

Christina Larsen
Vil du vide mere?

Ring til Christina
Tlf. 2944 2921

Det kan være kabler, materialer, værktøj eller affald, der ligger og flyder. Men ofte sker ulykkerne også på grund af jævnt underlag eller når det er glat. “Der er ingen grund til at gå på kompromis med sikkerheden. Der er mange gode løsninger til at skabe godt lys til enhver arbejdssituation. Og det koster ikke formuer i hverken indkøb eller på el-regningen”, siger Annett Aaby.

Balancegang

Menneskets evne til at navigere sikkert er betydeligt nedsat, når synssansen er udfordret. Eksempelvis er Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik fuldstændigt enige om, at hvis man slukker eller dæmper lyset fra gadelamper, så forringer det trafiksikkerheden og der sker flere ulykker.

Det samme gælder trapper og gangarealer i vintermørket, der ofte er svagt belyst. Og nogle gange foretrækker vi den svage belysning.

“Det kan være en kunst at finde den effektive belysning, som forebygger ulykker – samtidig med at det ikke ender i et skærende og grimt lyshav. Belysningen skal doseres til årstiderne, være rart at se på og passe til landskab og bygninger omkring”, siger Annett Aaby.

Fra Arbejdstilsynets vejledning:

“Belysningen på udendørs arbejdssteder skal sikre, at arbejde og færdsel kan foregå forsvarligt. 

Belysningskravene til vejbelysning kan bruges, hvis færdslen sker som almindelig trafik på gader, veje og stier. Kravene kan fx bruges ved adgangen til virksomheden. 

Alle andre steder skal belysningen tilpasses det arbejde og den færdsel, der foregår, så risiko for ulykker undgås.” 

Søg i produkter og viden om lys