Chip-krisen er over os – og priserne stiger

Moderne kriser starter åbenbart med ’C’. Ikke så snart vi kan se enden på Corona/COVID19-krisen, så kommer Chip-krisen. Og den bliver slem.
Der er chips i alt. Eksempelvis har din bil 50-150 chips afhængig af model. Nu bliver armaturer også påvirket af Chip-krisen. Billede: Jonas Svidras
Der er chips i alt. Eksempelvis har din bil 50-150 chips afhængig af model. Nu bliver armaturer også påvirket af Chip-krisen. Billede: Jonas Svidras

Lige nu hamstrer industrien chips og halvleder-produkter, som var det gær og toiletpapir aftenen før en Corona-nedlukning.

Corona viser sig også at være den mikroorganisme, der skubber en enorm og afgørende branche ud af balance. Chip-producenterne kan ikke følge med efterspørgslen over hele verden.

Ring gerne hurtigst muligt, så vi kan hjælpe og sikre både levering og de bedst mulige priser.

Det kan nu mærkes på de fleste forsyningskæder – også armaturer. Der er chips og micro controllers i drivere, styringsenheder, sensorer, converters og andet i armaturer.

Det lyder måske trivielt og forbigående, men chip-krisen er dybt alvorlig, og den kommer til at sætte sine dybe spor på både priser og leveringstider, så det handler om at være i god tid med lys-projekterne.

Produktion halter

Nye modeller af computere, spillekonsoller og smartphones har fået udsat deres markedsintroduktion. Bilproducenter neddrosler produktionen og laver om på bilerne og skærer funktioner fra – bare for at få nogle modeller gennem samlebåndet.

De problemer er lette at få øje på, men industrier over hele verden døjer nu med mangel på komponenter, maskiner og reservedele. Derfor stiger priserne ikke bare på de svært eftertragtede chips, men på alt muligt andet, hvor chips er afgørende for produktionen.

Samtidig er forbruget af de selvsamme chips reelt steget under Corona. Vi har som forbrugere dumpet feriebudgettet og køber mere elektronik end nogensinde til hjemmekontorer og meget andet.

Chip-krisen kommer til at gøre ondt længe. Den onde cirkel, hvor efterspørgslen overgår udbuddet, er af flere producenter og analytikere vurderet til at vare de næste to år eller mere. Det tager tid, før de relativt få store chip-giganter har fået produktionen op i et højere gear.

Hvad betyder det for dig som kunde?

Planlæg tidligere end du ellers ville. Hvad har du brug for i efteråret 2021? Og i 2022?

Lad os høre fra dig så hurtigt som muligt, så vi kan sikre leverancen i god tid, og sikre at dit projekt ikke går i stå. Det er hulens svært at spå, men vi snakker løbende med en del producenter af armaturer og lamper, og de er generelt bekymrede og kan mærke, at chip-skålen er næsten tom. Flere af dem varsler nu én eller flere måneders forsinkelse på leverancer i de kommende måneder. 

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Vi kommer sandsynligvis til også til at opleve prisstigninger i de kommende måneder på op mod 30 procent.

Mangeltilstande og hamstring gør ikke noget godt ved priserne på hverken gær, håndsprit eller chips.