Lysmåler måler lux – ved du hvor meget lys du har?

Udstyret med en lysmåler, målte udvalgte danske virksomheder luxniveauet på deres arbejdsplads. Og resultaterne var overraskende dårlige.
Lysmåler viser hvor mange lux på et skrivebord
Vi sendte 135 lysmålere ud til danske virksomheder og spurgte dem om de ville teste lyset på deres skrivebord og sende os et billede. Mere end halvdelen vendte tilbage med billeder fra deres arbejdspladser.

En lysmåler måler lux. Lux er et udtryk for, hvor meget lys der er på en given flade (lm/m2) – se også hvad er lumen og lux. Med en lux måler kan du måle, om du lever op til Arbejdstilsynets krav om 500 lux for kontorarbejde.

Og det er ikke helt uvæsentligt, hvor meget lys du har på din arbejdsplads. For lidt lys kan nemlig give anspændthed, hovedpine, træthed og irriterede øjne og nedsætter i øvrigt vores produktivitet.

For lidt lys kan give anspændthed, hovedpine, træthed og irriterede øjne og nedsætter vores produktivitet

De færreste tænker over, at lyset er helt afgørende for hvor friske, vi føler os. Forskningen er meget klar og viser, at vores sundhed og velvære i høj grad er betinget af mængden af lys, og derfor stilles der fra lovgivningen også krav til det lys, vi udsættes for på arbejdspladser, i skoler og institutioner. Og jo ældre vi bliver, desto mere lys har vi brug for.

Træk i slideren for at se forskellen på et skrivebord med 200 lux (venstre) og 500 lux (højre).

Hvordan bruger man en lysmåler?

Som oftest har lysmåleren et cover, som dækker en lyssensor. Fjern coveret, og placer din lux måler på dit skrivebord for at foretage en måling.

I december 2019, bad vi udvalgte danske virksomheder om at gøre lige nøjagtig det. Og resultaterne var overraskende, overraskende dårlige. Tre ud af fire lever slet ikke op til Arbejdstilsynets krav om, at der skal være mindst 500 lux på en kontorarbejdsplads.

To ud af tre har ikke nok lys

På to ud af tre skriveborde er der slet ikke lys nok til at skabe et effektivt arbejdsmiljø.
Det viser den stikprøve, som vi hos Dansk Lyskilde har lavet i 2019.

Vi sendte en lysmåler ud til 135 danske virksomheder og spurgte dem om de ville teste lyset på deres skrivebord og sende os et billede af målingen. Mere end halvdelen vendte tilbage med billeder fra deres arbejdspladser – fra hospitalet til ejendomskontoret. Og det viste sig, at lyset hos to ud af tre var under 400 lux, mens lige knap hver tredje var helt nede under 200 lux.

Få en gratis lysmåler

Vi sætter spot på godt arbejdslys, og tilbyder derfor dig og din virksomhed en gratis lysmåler. Send en mail med din adresse og CVR nummer til os. Så kvitterer vi fluxs med et luxmeter.

Med en luxmåler kan du præcist måle, hvor mange lux du har på kontoret, lageret eller et helt tredje sted. Det gjorde Jens fra CCL Label, og med en udskiftning til LED panel blev deres kontor optimeret. Og ny kontor belysning giver bedre bundlinje hos CCL Label.

Man kan vænne sig til meget, også dårligt lys

”Det noget dunkle billede af danskernes arbejdslys passer godt med det vi oplever, når vi kommer ud og rådgiver på arbejdspladserne,” siger Steen Roelshøj, der er rådgiver og medejer i Dansk Lyskilde.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

”Selvom vi bliver trætte og uoplagte, så får vi ofte ikke øje på problemet. Vi finder forklaringer i os selv, på vores egen søvn eller kost. Her giver en lysmåler virkelig syn for sagen.”

Vi vænner os til dårligt lys uden at tænke over det. Men både velværet og præstationerne halter. ”Vi er ikke i tvivl, når efteråret sætter ind, så savner vi lyset og glæder os til foråret. Men med godt lys i hverdagen, kan vi aflyse efterårsmatheden og vinterdepressionerne.”

Skal vi hjælpe dig til godt lys? Ring eller skriv til os i dag.

Søg i produkter og viden om lys