Godt lys til kontoret

Få investeringer giver et bedre afkast end at sikre en god belysning på kontoret. Friske medarbejdere både performer og har det godt.

Lige før jul 2019 lavede Dansk Lyskilde en undersøgelse. Vi sendte 135 luxmålere ud til danske virksomheder og spurgte dem, om de ville måle lyset på skrivebordet og sende os et billede af aflæsningen.

Resultatet var overraskende. Overraskende ringe:

• Tre ud af ud af fire lever ikke op til Arbejdstilsynets krav om, at der skal være mindst 500 lux på en kontorarbejdsplads

• To ud af tre var under 400 lux

• Lige knap hver tredje var helt nede under 200 lux

Hovedpine, træthed og ugidelighed opstår alt for let, når lyset i kontoret signalerer, at det er tid til at slappe af. For vi er blot biologiske væsner, som er skabt til at arbejde i højt lys, og skumring og hyggelys sender signaler til krop og hjerne om at hvile.

Chefen så resultatet, og så skulle alle kontorer og gange også have nye paneler.

Jens H. Nielsen
Vedligeholdelseschef i CCL Label

Vi har for længe siden taget vores egen medicin på Dansk Lyskildes kontor, og selv om vi kendte videnskaben, så var vi hver især forbløffede over, hvor stor en forskel det gjorde for vores energi-niveau. Særligt sidst på en lang arbejdsdag, hvor kræfterne let slipper op.

Effektivt arbejdslys fjerner træthed

Det er ikke bare noget vi siger. Et utal af undersøgelser har vist, at lyset påvirker vores koncentration og evne til at løse opgaver. Og dårligt lys sætter os ned i gear. Med 4000 Kelvin i armaturerne og 500 lux på skrivebordet ryger effektiviteten op og medarbejderne føler sig mere friske – også midt på eftermiddagen, hvor frokosten ligger tungt i maven. Det sikre tegn er, at køen til kaffemaskinen bliver kortere.

Show and tell - kontoret, der vil noget mere

Kommer der mange gæster og kunder på kontoret, så er det meget mere end en effektiv arbejdsplads. Så er det en del af virksomhedens branding og udtryk. Hvordan bliver kunderne mødt? Hvad er deres første indtryk? Skab stemning med varierende farvetemperatur, sæt spot på interiør og fremhæv brand-farver, logo og virksomhedens værdier.

Paneler - én vej at gå

Armaturer indbygget i loftet er en meget brugt løsning og fordelene er mange. Lyset bliver jævnt og ensartet i lokalet. Samtidig får det rummet til at virke større og mere rummeligt. Suppler med en spotskinne til at oplyse bagvæggen – simpelt trick med fin effekt. Paneler i loftet har heller ikke utilsigtede effekter på akustikken, som nedhængende lamper kan have.

Dagslysstyring – spar på elregningen

Lige som det er dumt at fyre for stærene, så er det ærgerligt at have lys på fuldt blus, når det ikke gør en forskel. Med dagslysstyring kan lyset dæmpes automatisk, når sollyset vælter ind gennem vinduerne. Har kontoret store vinduespartier lyder en tommelfingerregel, at man kan spare 20-25% på elregningen. Så det tjener sig meget hurtigt hjem.

Bevægelsessensor – lys kun når det skal bruges

Sidste mand lukker og slukker. Nårh nej, det glemmer han. Eller det er besværligt. Eller noget lys skal være tændt af årsag a, b eller c. I hvert fald er der mange grunde til at lyset brænder på hele etager til ingen verdens nytte. Bevægelsessensorer kan tænde lyset, hvor du kommer frem og slukker det igen efter dig. Det giver tryghed på skæve arbejdstider uden at have elmåleren i overdrive. Og sensorerne behøver ikke være synlige, hvis man vælger microbølgesensorer.

Styr lyset fra telefonen – eller uret

At lave avanceret styring af lyset med kompleks automatik kræver ikke længere stort kørekort til en pult af knapper, kontakter og uigennemskuelige indstillinger. Med Casambi får du frihed til at styre lyset trådløst fra en smartphone eller endda et smartwatch. Bluetooth Low Energy holder dig forbundet til løsningen. Mulighederne for at lave avancerede og imponerende løsninger er nærmest endeløse.

Nødbelysning integreret i armaturer

Skal det være indbygget i armaturerne eller sættes op eksternt? Der er stor forskel på både de formelle krav til forskellige bygninger – og lige så forskellige ønsker til at lave trygge og sikre arbejdspladser. Men nødlys behøver ikke at være grimme installationer, som man forhåbentlig aldrig får brug for.

Ingen flimmer, flimmer, flimmer

Hvis det er meget billigt, så er der sikkert også en grund til det. Og flicker – eller flimmer – kan sjældent ses med det blotte øje. Tænk på et træt, gammelt lysstofrør, der står og blinker. Og forestil dig så, at blinkene er meget hurtigere med LED. Så hurtige, at du ikke er bevidst om det. Men dit syn påvirkes, og din hjerne stresses helt unødigt. Der er masser af flicker-fri armaturer og lyskilder at vælge imellem, så træf det gode valg inden montering.

Efter: Nu lever kontoret op til kravene om 500 lux på skrivebordet.

Hvad er UGR?

Vær opmærksom på blænding (UGR), når du investerer i belysning til din arbejdsplads. Lav blænding giver visuel komfort og godt arbejdsmiljø.

Få mere viden

Vi hjælper dig til godt lys

Vi hjælper dig

Christina Larsen

Christina Larsen

Rådgiver & Ejer

Annett aaby img 2559 removebg preview

Annett Aaby

Rådgiver & Ejer

800 produkter i webshoppen.
Dag-til-dag levering.