Hvad er flimmer?

Flimmer - også kaldet flicker - kan forårsage epileptiske anfald, angstanfald, hovedpine, træthed, sløret syn og smerter i og omkring øjnene.
Flicker i lyset generer og kan i værste fald skade mennesker. Men det er let at løse.
Flicker i lyset generer og kan i værste fald skade mennesker. Men det er let at løse.

Du kender måske flicker fra gyserfilm, hvor lyset begynder at blinke i takt med at uhyggen bygges op. Måske har et lysstofrør i gården har holdt dig vågen om aftenen, hvis du bor i lejlighed.

Begge er eksempler, hvor flicker fra lys er synligt. I langt de fleste tilfælde kan flicker ikke ses med det blotte øje, men det påvirker stadig din hjerne.

Og det er her, at det bliver kritisk.

For den synlige flicker er jo til at få øje på og dermed rimelig let at gøre noget ved. Den usynlige flicker er den skadelige, som stresser dine øje og og for din hjerne til at kompensere. 

Træthed er et udbredt problem, når der er flicker i kontorbelysningen eller lamperne står og flimrer på arbejdspladsen. Men generne ved dårligt lys kan være endnu mere alvorlige med mulighed for epilepsi, angst og smerter. 

Lige så store konsekvenserne er, lige så let er det løse ved at vælge flickerfri LED alle de steder, hvor mennesker opholder sig i længere tid ad gangen. Og i særdeleshed, hvor de skal arbejde. Friske medarbejdere er gladere og mere effektive.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Teknikken bag flicker

Flicker er hurtige svingninger i lysmængden fra en lampe. Svingninger mellem høj maksimum lysmængde og en lav minimum lysmængde giver voldsom flicker. En stabilt lysmængde fra en lampe, giver flicker frit lys.

Vist i slowmotion er der synlig forskel på flimmer fra LED-pærerne:

Søg i produkter og viden om lys