PL rør udfases af EU fra 2023

LED pl rør eller nyt led armatur? Hvilken løsning passer bedst til dig, nu hvor pl rør udfases – få masser af råd og vejledning lige her.
Pl rør udfases februar 2023 som følge af rohs direktiv 2011 65 eu
pl rør udfases februar 2023 som følge af RoHs direktiv 2011/65/EU

PL rør findes i 100 forskellige varianter. De kendes under mange finurlige betegnelser som Dulux S, Dulux T E fra Osram eller PL C, PL S fra Philips – blot for at nævne nogle få. Og kendes under mange forskellige fatningstyper som G23, G24q 2, GX24q 3 og 2G11.

Kompaktlysstofrør sidder og lyser overalt, og bruges i et utal af lamper. Derfor har vi også, hver evig eneste dag siden 1989, sendt pl rør ud i det danske land. Nu er tiden så kommet, hvor det mere end 40 år gamle rør skal på pension.

Fra den 24. februar 2023 er det ikke længere tilladt at importere eller producere kompakt lysstofrør i EU, fordi rørene indeholder kviksølv. EU har besluttet af udfase kompaktrørene som følge af RoHS direktiv 2011/65/EU, som begrænser anvendelsen af farlige stoffer i elektrisk udstyr.

Så længe der er lagre må de traditionelle kompaktrør sælges, købes og bruges – også efter den 24. februar 2023.

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Hvordan virker pl rør?

Forenklet beskrevet virker et pl rør således: kviksølvatomer støder sammen med elektroner inde i glasrøret. Energi frigøres, herunder ultraviolet stråling. UV-strålingen omdannes til synligt lys, fordi glasrøret er belagt med et fluorescerende lyspulver.

For at det hele virker når vi tænder på kontakten, er der seriekoblet en spole i lampen, hvor kompaktrøret sidder. Spolen kan enten være jernkerne (CCG) eller elektronisk (ECG).

Elektroniske spoler kan give udfordringer i overgangen til LED. Derfor anbefaler vi at du tjekker om spolen er kompatibel med led. Hvis ikke der er kompatibilitet er det en mulighed at få lampen omtrådet til 230v af en fagmand.

Hvordan virker et pl rør og hvad er pl rør
Hvordan virker et pl rør? Foto: Elektriske Lyskilder 1993

Virker det i dit armatur?

Pl rør led virker ved 230v, og en fagmand kan nemt omtråde dit armatur. Alternativt tjek op, hvilken spole du har siddende i dit armatur. Ud fra spolens oplysninger, kan du se om den er testet med led lyskilden eller ej.

Et eksempel fra den virkelige verden – en kunde ønskede at skifte dulux l 55 w ud med dulux l led 25w. I deres udendørslamper sidder Philips HF-P 1 22-42 PL-T/C/L/TL5C. Dulux l led 25w er ikke blevet testet med lige præcis denne spole, hvorfor kunden besluttede at omtråde sit armatur.

Skal vi også tjekke spole og led røret for dig? Giv os et ring, eller send en mail.

Pl rør udfases i 2023, hvad er dine muligheder?

Hvis du ønsker at fortsætte med lyskilder, så kan du enten, 

1. Skifte til LED pl rør. Artiklen kompaktlysstofrør udfases og erstattes med led pl rør beskriver, hvilke kompaktlysstofrør der kan erstattes med led. Der er fortsat nogle kompaktrør, hvor der endnu ikke er udviklet en led erstatning. Dulux t med fatning gx24d eller 2d rør med GR8 og GR10q fatning er nogle af de rør, der ikke kan skiftes til led.

2. Købe ind til lager. Men gør det i god tid. Som følge af forsyningskrisen har også belysningsmarkedet længere leveringstider end normalt på helt traditionelle kompaktrør.

Hvad skal du særligt være opmærksom?

Er løsningen for dig at skifte fra de traditionelle kompaktlysstofrør til led, så vær opmærksom på følgende:

  • Længden på led kompaktrøret kan være en smule længere end det traditionelle rør
  • LED pl rør lyser enten 120°, 130° eller 140° og ikke 360° som de konventionelle pl rør
  • LED pl rør kan ikke dæmpes
  • Kompaktlysstofrør med farvekode 827 (2700K) skal skiftes til farvekode 830 (3000K) – en varmhvid farve
Og så giv os meget gerne et ring, så hjælper vi dig med at finde hoved og hale i det hele.

Tid til LED armatur?

Udover at skifte til led lyskilder, er det også en mulighed at skifte til ny LED belysning. 

Da kompaktlysstofrør bruges mange forskellige steder, er det også forskellige led lamper der kan komme i spil. Hvis det for eksempel er en lampe, der er indbygget i loftet, kan du enten bruge en LED downlight eller et LED panel. Hvorimod en væglampe, i opgangen eller på facaden kan du skifte ud med en led væglampe.

Book et møde med os allerede i dag, både online og onsite, så hjælper vi dig til godt lys gennem viden og professionelle beregninger.

Søg i produkter og viden om lys