Hvad er lux?

Lux er en standard måleenhed, forkortes lx. Den beskriver hvor meget lys, der rammer en flade.
Lux er en standard måleenhed, forkortes lx. Den beskriver hvor meget lys, der rammer en flade.

Lux kaldes også belysningsstyrke, og forkortes lx. Belysningsstyrke er et udtryk for, hvor meget lys der rammer en flade pr. m2. Lys måles i lumen, se hvad er lumen. Forestil dig, at du kigger på dit skrivebord. Det er din flade. Lux er styrken af det lys, som rammer din bordplade. Og det er ikke uvæsentligt, hvilken lysstyrke du har omkring dig.

Det er nemlig påvist gang på gang, at mængden af lys er afgørende for, hvor friske og oplagte vi føler os. For lidt lys får os til at knibe øjnene sammen, kan give os hovedpine og i øvrigt sænke vores produktivitet.

For at sætte det hele i perspektiv – så er lyset nede på 100 lx en mørkegrå novemberdag, mens dagslys svinger mellem 100.000 lx på en solskinsdag og 10.000 lx når det er overskyet. Forskellen i intensitet er til at se med det blotte øje.

Hvad er forskellen på lysstyrke og lysstrøm?

Lumen er den samlede mængde lys, der kommer ud af en lyskilde. Lyskilde skal forstås, som en elpære, en lampe eller et armatur. Angives med enheden lm.

Lux er et udtryk for den mængde lys, der rammer et areal. Angives som lm/m2 eller med enheden lx.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Lysstrøm (lm) og lysstyrke (lx) er indarbejdet i alle de formelle krav, som der er til indretning af arbejdspladser og andre steder, hvor der stilles krav til belysning.

Hvor mange lux skal der være på en arbejdsplads?

Standarden DS/EN 12 464-1:2011 beskriver minutiøst, hvor mange lux der skal være på en arbejdsplads set i forhold til arbejdsopgaven.

Vedvarende skrivebordsarbejde skal have minimum 500 lux. Se selv forskellen mellem 200 lx og 500 lx. Det gør en verden til forskel at have godt lys på kontoret.

Nysgerrig på, hvor meget lys i har på jeres kontor? Vi sender en lysmåler kvit og frit til dig. Så kan du lave din egen luxmåling. Eneste det kræver er en mail med CVR nummer og en adresse, så sender vi luxmeteret fluxs til dig.

Træk i slideren for at se forskellen på et skrivebord med 200 lux (venstre) og 500 lux (højre).

Søg i produkter og viden om lys