Waves: 350 downlights kaster nyt lys over Waves
- Annett Aaby
11,5 meter oppe i loftet over gangene kan man lege den gamle leg med en Tusindfryd: Elsker – elsker ikke! Her er det bare armaturerne i loftet. Virker – virker ikke!
Men det skal der nu gøres noget alvorligt ved.
Her i den nye del af Waves Shoppingcenter tusser spredte kunder rundt til de få åbne butikker. Det er mest ældre her på en hverdagsformiddag. Corona-nedlukningen er kontrasten til de 46.000 kunder, der var her på Black Friday i 2019. Og de 10-30.000 om dagen, der er normalen.
Uanset hvor mange af de 110 butikker, der har åbent, så er driften næsten den samme. Alt skal fungere og tage sig godt ud på de 62.000 kvadratmeter og 3.200 parkeringspladser.
Men corona nedlukningen er selvfølgelig også en mulighed for – lidt nemmere – at kunne fikse ting. Og udskiftningen af 350 downlights, der sidder i omkring 11,5 meters højde i den nye del af Waves er klart nemmere:
”Nu kan vi arbejde i hele åbningstiden og ikke skulle betale for skæve arbejdstider,” fortæller Martin Aalberts, der er driftsleder i Waves.
Der ligger en uges arbejde for 1-2 elektrikere med at montere de nye 350 Kiev downlights med en lift.
De nye lamper er nærmest projektører. Når de sidder så højt oppe, skal spredningsvinklen være meget snæver, så den rigtige lysmængde i den rigtige farve rammer gulvet, hvor det skal gøre nytte. Og det skal samtidig ske uden at være for skarpt og blændende.
Ringe holdbarhed
Allerede inden garantien på 3 år på de gamle armaturer udløb, døde en del af dem. Et år senere er 65 lamper ud af 350 stået af.
”Og nu går det stærkt,” konstaterer Martin Aalberts.
Han ville egentlig gerne have været i gang tidligere, men corana forsinkede som så meget andet forsendelsen.
Det handler ikke meget om energibesparelser med denne udskiftning. Nu er fokus på styring, stabilitet og et bedre produkt.
”De kommer til at holde min tid ud,” siger 60-årige Martin Aalberts med et skævt smil.
”Heldigvis står tiden ikke stille, men jeg kan bedst lide løsninger med udskiftelige lyskilder,” siger Martin Aalberts, der er tydeligt glad for udviklingen af LED og mulighederne med nye typer armaturer.
Men han har også en bekymring over, hvor meget der skal smides ud hver gang, når hele armaturer skal skiftes. I den næste fase af den teknologiske udvikling ønsker han sig mere fokus på miljø, standarder og genbrug.
Parade af projekter
Som driftsleder er Martin Aalberts en enmandshær, der tager sig både af de store ombygninger og de mindre opgaver. I tæt kontakt med lejere og leverandører er det hans opgave at bygninger og arealer omkring fungerer. Der er nok at se til med ombygning af parkeringsdæk, forbedringer ved indgangspartierne og meget andet.
Mens vi går rundt i Waves beder en ældre kvinde Martin om hjælp. Spørgsmål bliver besvaret hjælpsomt og omhyggeligt. Service flyder i blodbanen på Martin Aalberts, der voksede op på et gartneri i det østlige Holland, hvor grøntsagerne blev trillet til markedet i trillebør, og man altid var tæt på kunderne.
Og service og gode kundeoplevelser hænger uløseligt sammen. De store indkøbscentre er presset af webhandlen, og Corona har ikke gjort tingene nemmere.
”Vi skal være en dagsoplevelse for alle. Det skal ikke bare være at komme og købe et par bukser.”
Martin spotter nogle dryp på gulvet. Højt over hovedet er et ovenlys blevet utæt af frosten. Noteret til snarlig løsning.