Viden: Hvad er IP?

En høj IP-klasse sikrer dig et armatur, der er både støv- og vandtæt. En fordel, hvis du skal bruge belysning udendørs eller i industrien.
vand og støv? Så skal IP-klassen være den rigtige.
Skal armaturer og lamper holde tæt mod vand og støv? Så skal IP-klassen være den rigtige.

Kan du beholde uret på i brusebadet? Kan du tage det med på stranden og svømme med det? Eller kan du ligefrem dykke med det til 30 eller 50 meter? 

Det er urets IP-klasse, der gør, om det pludselig bliver en meget ærgerlig oplevelse at tage uret på til stranden. Meget elektrisk udstyr har angivet en IP-klasse, som skal gøre det nemmere at forstå, hvad produktet kan holde til, før der er risiko for, at der trænger vand og støv ind. Det er en international standard, så det er til at stole på.

Det gælder også lamper og armaturer, der i en del sammenhænge skal kunne modstå lidt af hvert – ikke kun udendørs, men også indendørs i omgivelser med støv eller hvor der rengøres med spuling af vand eller kan være høj luftfugtighed. 

Det er skidt at købe for lidt og ærgerligt at købe for dyrt. Derfor skal IP-klassen passe til en nøgtern vurdering af behovet.

Sådan afkoder du IP-klassen

IP-klassen er sammensat af to cifre. Det første ciffer fortæller, hvor godt armaturet er beskyttet mod f.eks. værktøj og støv.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Det andet ciffer fortæller, hvor godt armaturet er beskyttet mod vand.

Et armatur med IP67 er totalt beskyttet imod støv (6), og beskyttet imod nedsænkning i vand op til 1 meter (7).

Et armatur med IP20 er beskyttet imod indtrængen fra f.eks. værktøj på over 12mm (2), men har ingen beskyttelse imod indtrængen fra væske (0).

Vi anbefaler mindst IP65 til industribelysning, mens du kan nøjes med IP20 på et kontor.

IP-værdier vist i skema med angivelse af, hvad de to tal betyder.
IP-værdier vist i skema med angivelse af, hvad de to tal betyder.

IP-klasse er en standard 

IP er forkortelse for “Ingress Protection Rating”. På dansk taler man også ofte om kapslingsklasse eller kapslingsgraden.

Uanset hvilken betegnelse man bruger, så angiver det beskyttelsesgraden for elektrisk udstyr – altså hvor godt det er samlet til at modstå indtrængende vand, støv og lignende.

Det er en interenational standard IEC 60529 og i Danmark er den indskrevet i stærkstrømsbekendtgørelsen.