Hvad er IP?

Bag IP cifrene IP20 og IP65 gemmer der sig viden om, hvad din lampe tåler i forhold til støv og vand. Vælg rigtigt ved at kende forskellene.
Hvad er IP? Bag IP cifrene IP20 og IP65 gemmer der sig viden om, hvad din lampe tåler i forhold til støv og vand.
Er din lampe vandtæt, og kan den holde støv ude? Alt det fortæller IP-klassen dig.

IP klassen skal være den rigtige, hvis armaturer og lamper skal holde tæt mod vand og støv. Meget elektrisk udstyr, herunder også led armaturer, har angivet en IP klasse. Den skal gøre det nemmere at forstå, hvad produktet kan holde til, før der er risiko for, at der trænger vand og støv ind. Det er en international standard, så det er til at stole på.

I mange sammenhænge skal lamper og armaturer kunne modstå lidt af hvert – ikke kun udendørs, men også indendørs i omgivelser med støv, eller hvor der rengøres med spuling af vand, eller hvis der kan være høj luftfugtighed. 

Derfor skal IP-klassen passe til behovet. Er det udendørs, så vælg minimum IP65 vandtæt. I videoen ser du, hvad en lampe IP66 kan holde til, når den udsættes for kraftige vandstråler. 

Hvad betyder IP?

IP er en forkortelse for ”Ingress Protection Rating”.

IP-klasser angiver beskyttelsesgraden for elektrisk udstyr – altså hvor godt det er samlet til at modstå indtrængende vand, støv og faste genstande.

Det er en international standard IEC 60529 og i Danmark er den indskrevet i stærkstrømsbekendtgørelsen.

IP klassen er sammensat af to cifre. Det første ciffer fortæller, hvor godt armaturet er beskyttet mod værktøj og støv. Det andet ciffer fortæller, hvor godt armaturet er beskyttet mod vand. Forstå udvalgte eksempler på kapslingsklasser i følgende. 

Hvad er IP20?

IP20 betyder at et armatur er beskyttet mod indtrængen af objekter større end 12mm. Til gengæld er der ingen beskyttelse imod indtrængen fra væske. IP20 udendørs vil derfor ikke være en holdbar løsning, da vand kan trænge ind i lampen. LED spot skinne er typisk ip 20.

Hvad er IP44?

IP44 betyder at et armatur er beskyttet mod indtrængen af objekter større end 1mm. Derudover er en ip44 lampe beskyttet mod vandsprøjt fra alle retninger. Vi anbefaler ikke ip44 til udendørs brug, hvis lampen skal holde år efter år. Lampen er nemlig ikke vandtæt som ved IP 65.

Hvad betyder IP65?

IP65 betyder at et armatur er total beskyttet mod støv. Samtidig er en IP65 lampe beskyttet mod vandstråler fra alle retninger. Vi anbefaler IP65 til belysning industri og til udendørs. Mange af vores lamper har ip klassen IP 65. Se vores store udvalg af industri lampe ip65 eller projektør lampe ip65.

Få overblikket med denne IP tabel

Som vi skrev indledningsvist, så er kapslingsklassen sammensat af to cifre. Første ciffer beskriver indtrængen af faste genstande, andet ciffer beskriver indtrængen af vand. 

I denne tabel kan du aflæse, hvilken beskyttelse du opnår ved at vælge enten ip20, ip40, ip44, ip54 eller ip67. Og ønsker du rådgivning om, hvilken ipklasse du bør vælge, så ring eller skriv til os.

Beskytter mod faste objekterBeskytter mod vand
IP1xIndtrængen af objekter større end 50mmIPx1Dryp fra en lodret vinkel
IP2xIndtrængen af objekter større end 12mmIPx2Dryp op til 15 grader vertikalt
IP3xIndtrængen af objekter større end 2,5mmIPx3Regn
IP4xIndtrængen af objekter større end 1mmIPx4Vandsprøjt fra alle retninger
IP5xBegrænset indtrængen af støvIPx5Vandstråler fra alle retninger
IP6xTotal beskyttelse imod støv. Ingen indtrængen mulig.IPx6Kraftige vandstråler
IPx7Nedsænkning i vand op til 1 meters dybde
IPx8Nedsænkning i vand op til 2 meters dybde
IPx9KHøjt tryk, høje temperaturer og kraftig vandstrøm
Søg i produkter og viden om lys