Farvel til A+++, A++, A+

A+++ har hjulpet os med at udvælge energirigtigt. Nu re-skaleres mærket, og snart findes der ikke en energiklasse højere end A.
Det re skalerede energimærke 2021
Det re-skalerede energimærke og energiklasserne. Energimærket til venstre vises på emballagen, og fra den 1/3-2023 er mærket det eneste lovlige. Energiklasserne til højre skal allerede nu vises i forbindelse med markedsføring af lyskilder på internettet.

Den Europæiske Union har forbedret det velkendte energimærke. Både for at fremme udviklingen af effektive produkter, men også for at gøre det mere gennemskueligt at vælge de mest effektive. Den nuværende skala A+++ – G er svær at gennemskue, da de fleste produkter på markedet i dag er i de bedste 2-3 klasser. Det gør det svært at skelne mellem de mest effektive produkter.

For fremtiden vil energimærkeskalaen udelukkende gå fra A til G.

For fremtiden vil energimærkeskalaen udelukkende gå fra A til G. Og det gælder alt fra køleskabe til lyskilder. Til at begynde med vil der ikke være nogen produkter, som opfylder kravene til energiklasse ”A”. Det er bevidst gjort for at sikre plads til yderligere produktudvikling.

For LED pærer er den højeste mulige energiklasse pt. energiklasse ”C”, hvor det dog er et få tal der opfylder kravene. Langt de fleste LED lyskilder vil lige nu kun opfylde kravene til energiklasse ”F” og ”G”. Beregningerne der ligger til grund for de forskellige energiklasser er vidt forskellige, hvorfor at ”A+” dumper ned på ”F” eller sågar ”G”.

En overgang med forskellige mærker

Fra den 1/9-2021 er det et lovmæssigt krav at alle lyskilder markedsført på internettet skal vise den nye energiklasse. Der er sågar krav til, hvor mærket placeres og hvilken størrelse det skal have, hvis det vises sammen med en pris.

Fra den 1/3-2023 bliver det et lovmæssigt krav at det re-skalerede energimærke skal fremgå på emballagen. Det kan skabe lidt forvirring i de kommende mange måneder. En vare på internettet vil nemlig være markedsført med energiklasse ”F”, men solgt i en ”A+” emballage.

Lyst til at vide mere om energimærket? Så kan du læse meget mere her www.label2020.dk.

Søg i produkter og viden om lys