Godt lys til skoler og uddannelser

Læring er betinget af godt lys. Hjernen stimuleres af effektivt lys, og der er effektive redskaber og gode erfaringer til at få fotonerne til at sparke til neuronerne.

Fra Mini-SFO’en til Master-uddannelsen skal lokalerne leve op til ét formål: At skabe de bedste betingelser for læring.

Overalt renoveres skoler og uddannelsesinstitutioner for at give bedre rammer, og særligt ventilation og lys er er i fokus. Hvor dårlig ventilation ofte er skyld i for høje temperaturer og dårlig, iltfattig luft, så er lysets rolle lige så vigtigt.

Vi prioriterer vores energiprojekter efter flere faktorer. Eksempelvis tilbagebetalingstid, eksisterende bygningsdeles stand, arbejdsmiljø med mere. Netop dette projekt, udmærker sig ved at være i front på alle disse parametre.

Klaus Viggo Jørgensen
Bygningsforvalter på EUC Syd

Når lyset er sløjt, så bliver der travlt ved kaffeautomaterne. Dårligt lys gør os trætte, ukoncentrerede og ugidelige. Biologisk bliver hjernen trigget og holdt frisk i meget længere tid, når lyset er klart og intenst. Som høj Sol fortæller os, at vi skal være aktive og blødt lys, at vi skal hvile.

Det skal præsteres, og der stilles høje krav til både indlæring, hukommelse og effektivitet på grundskoler, ungdomsuddannelser, universiteter og alle andre steder i uddannelsesverdenen. Godt lys skal der til.

Indlæring kræver effektivt lys

Der kan være mange grunde til, at elever og studerende hænger med hovedet i klasseværelser og auditorier. Men lyset må ikke være en af dem. Godt lys er dokumenteret helt afgørende for, hvor friske vi føler os, og hvor effektiv vores læring er. Hvor høj er LUX-værdien på skrivebordet eller arbejdsbordet? Alt for ofte langt fra anbefalingerne til effektivt arbejdslys. Sammen med god ventilation er belysningen de to absolut vigtigste faktorer for de fysiske rammer til et godt undervisningsmiljø.

Rart lys til sociale samlingssteder

Fra 4000 til 3000. Det gør en forskel og er godt, hvis det handler om Kelvin, der er farvetemperaturskalaen. Lys skal understøtte funktionerne i lokalerne, og kantiner, biblioteker, hyggekroge og mødesteder. Blødt lys til hygge, hvidt lys til effektivitet.

Klimaet er da noget vi gør noget ved

Som offentlig eller selvejende institution inden for undervisning er dagsordenen helt klar. Klimamålene skal nås og skolerne er blandt pionererne, der skal bane vejen for, at det lykkes med reduktionerne i udledningen af CO2 og andre klimaskadelige gasarter. Men ressourcerne er knappe, så det handler om at identificere de rigtige steder til at udskifte lamper, armaturer og lyskilder til seneste generation af LED.

Lang holdbarhed er noget man planlægger

Store installationer kræver lang holdbarhed. Montage og eftermontage er dyrt og besværligt – ofte dyrere end indkøbet af lamper og armaturer. Så det handler om af få lange garantiperioder og produkter af høj kvalitet. Ellers er det som at tisse i bukserne for at holde varmen. Og med holdbarhed skal det også leve op til uheldene fra hundreder eller tusinder af glade, kåde, uopmærksomme og klodsede elever og studerende.

Tilbagebetalingstid er matematik

Elregningen er ofte med til at finansiere er lysprojekt. Men hvordan ser regnestykket ud? Hvor hurtigt kan investeringen tjenes hjem igen? Tilbagebetalingstiden står ofte som det sidste og afgørende argument, inden beslutningen træffes.

Lysberegninger giver ny viden

Data slår antagelser. Og gode beslutninger træffes på et oplyst grundlag. Professionelle lysberegninger fjerner gætværk og usikkerhed fra løsningerne. Lokale for lokale kan lyset beregnes og tilpasses til lokalets formål og brugernes adfærd. Så inden et eneste armatur er monteret, så er effekten af lyset kortlagt, dokumenteret og efter behov også visualiseret i 3D.

Smarte redskaber til lysstyring

Nogle undervisningsinstitutioner er for det meste kun aktive i dagtimerne. Andre buldrer af aktivitet i de fleste af døgnets timer. Med aktivitetszoner, sensorer og gennemtænkte løsninger kan man få smart lys – der betaler sig selv hjem i besparelser på elregningen.

Hvad er kelvin farvetemperatur led lys

Hvad er Kelvin?

Kelvin er en skala fra varmt til koldt lys, som også kaldes farvetemperatur. Selv astronauter bruger kelvin aktivt, læs her hvorfor. Kelvin skala er udviklet

Få mere viden

Vi hjælper dig til godt lys

Vi hjælper dig

Christina Larsen

Christina Larsen

Rådgiver & Ejer

Annett aaby img 2559 removebg preview

Annett Aaby

Rådgiver & Ejer

800 produkter i webshoppen.
Dag-til-dag levering.