Viden: Hvad er lumen og lux?

Guide til watt, lumen og lux: LED-revolutionen udfordrer med nye begreber om lysets effekt. Men det er logik, der er til at forstå.
Lumen (lm) er en måleenhed for den samlede mængde af lys, der kommer ud af en lyskilde – en pære, en lampe eller et armatur
Lumen (lm) er en måleenhed for den samlede mængde af lys, der kommer ud af en lyskilde – en pære, en lampe eller et armatur

Jep, det var lidt nemmere i gamle dage. Skal der en 25, 40 eller 60 watt glødepære i lampen? Nu er det blevet noget mere kompliceret, når man køber belysning og skal ramme spot on.

Nu er watt ikke længere den eneste eller vigtigste målestok, man skal holde øje med. For nok er watt det, som er vigtigt for elregningen, men det er lumen og lux, der giver vigtig viden om lysets effekt.

Skiftet til LED giver nærmest endeløse fordele, men det kræver også, at vi føjer nogle nye fagudtryk til vores indre ordbog, så vi let kan navigere.

Hvad er lumen?

Lumen (lm) er en måleenhed for den samlede mængde af lys, der kommer ud af en lyskilde – en pære, en lampe eller et armatur. Det er også kaldet lysstrømmen og er et udtryk for det lys – og de bølgelængder af lys – som det menneskelige øje kan opfatte.

Lidt populært kan man sige, at watt og lumen er to sider af den samme mønt, selvom de griber tingene forskelligt an. Derfor kan man løseligt – og ikke helt koncist videnskabeligt – omregne watt til lumen. Her er vejledende eksempler for halogen og glødepærer:

  • 15 watt svarer til 136 lumen
  • 25 watt svarer til 249 lumen
  • 40 watt svarer til 470 lumen
  • 60 watt svarer til 806 lumen
  • 75 watt svarer til 1.055 lumen
  • 100 watt svarer til 1.521 lumen

Lysmængden i et armatur angives også i lumen. Dog er det her vigtigt at se lumen i relation til den næste og lige så vigtige måleenhed:

Hvad er lux ?

Lux (lx) er belysningsstyrken på et areal.

Inden det kommer til at ligne en traumatiserende fysikeksamen fra 9. klasse, så forestil dig, at du kigger på dit skrivebord. Det er arealet. Lux er styrken af belysningen på bordpladen.

Annett
Vil du vide mere?

Ring til Annett
Tlf. 2043 9116

Sagt i menneskesprog er det den reelle effekt, du har af lyset på det sted, hvor du skal bruge lyset.

En tung, mørkegrå november-dag er lyset nede omkring 100 lux, men direkte sollys svinger mellem 32.000 og 100.000 lux. Forskellen i intensitet er til at se med det blotte øje.

Hvorfor skal man tænke lumen og lux sammen?

Selv om lumen giver et mål på det samlede lys i et armatur eller sammenlagt i et helt lokale, så siger det ikke meget om effekten af lyset på arbejdsstedet – for eksempel skrivebordet fra før.

Så tilrettelæggelsen af en god og virkningsfuld belysning handler om ganske mange faktorer, der spiller sammen, så lyset er effektivt lige præcis der, hvor det skal gøre en forskel.

Ud over lumen og lux, så spiller det her ind:

 
Men inden du får åndenød, dropper LED og pisker ud efter et restlager af 60 watt glødepærer: 

Lysberegninger løser alt – næsten

Det bedste ved lysberegninger er, at du ikke skal lave dem selv. Det kræver erfaring og professionelle systemer at regne den rigtigt ud. Vi laver dem gerne for dig.

En lysberegning af et lokale tager højde for lokalets beskaffenhed. Det vil sige, at en lysberegning bruger tegninger med lokalets mål, vinduers placering – og om nødvendigt også inventarets placering til at udregne:

  1. Hvor mange armaturer skal der bruges, og hvilken lumen skal de have.
  2. Hvor skal de placeres i lokalet, så man får den ønskede belysningsstyrke – altså lux.

 

Lysberegningen giver svar på de mange faktorer, der spiller ind – uden at man selv skal bokse med en ligning med uendelige ubekendte.

Og som en absolut anvendelig bonus, så kan man få beregningerne at se i 3D-tegninger. Visualiseringerne gør det nemmere at se det færdige projekt for sig.

Standard for næsten alle

Både lumen og lux er standard måleenheder i det metriske system. Der er efterhånden kun få lande, der ikke tænker med lysets hastighed, og som hænger i andre systemer end det metriske: USA, Myanmar og Liberia.

Lumen og lux er indarbejdet i alle de formelle krav, som der er til indretning af arbejdspladser og andre steder, hvor der stilles krav til belysning.

Heldigvis er langt de fleste producenter blevet flinke til at fortælle, hvad tingene betyder, og eksempelvis skriver, at x lumen på en specifik LED pære kan erstatte x antal watt i en gammel pære.