Hvad er IK?

LED armaturer med høj IK-klasse er godt sikret mod slag fra f.eks. tabt værktøj. Høj IK-klasse betyder også bedre beskyttelse imod hærværk.
Uanset om uheldet er ude, eller det handler om hærværk, så giver høj IK-klasse en bedre beskyttelse.
Uanset om uheldet er ude, eller det handler om hærværk, så giver høj IK-klasse en bedre beskyttelse.

Hvor mange slag med en hammer kan det holde til? Og hvilken hammer?

Det er hverken crossfit, “stærk mand” forlystelser i Tivoli eller festlig nedrivning af den gamle garage, men en helt seriøs og vigtig international standard. Den definerer den fysiske holdbarhed af indkapslingen på elektriske produkter – også lamper og armaturer.

Og den standard er værd at holde øje med, for når først armaturet er monteret, skulle det jo gerne kunne holde til hverdagen. Også til flyglet, der skal ned fra 5. sal, fodboldkampen og trucken, der flytter en palle.

Hvor folk færdes, sker der uheld. Hvorfor er for det meste ligegyldigt, for det handler om at forebygge og sikre sig, at lamperne kan holde.

IK-klasse er en skala, der går fra 0-10. LED armaturer med IK10 har den højeste beskyttelse mod slag, mens armaturer med IK0 slet ikke har beskyttelse.

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

LED armaturer til industribelysning

Har du en industrivirksomhed kan du overveje armaturer med høj IK-klasse. Vær specielt opmærksom på armaturer, der skal sidde på væggen eller andre steder, hvor de kan rammes af maskiner eller produkter, der transporteres rundt.

Er uheldet ude, undgår du smadrede armaturer.

LED armaturer til boligforeninger og offentlige institutioner

Armaturer i boligforeninger er også særligt udsat – specielt hvis de sidder i en opgang. Det sker løbende at folk flytter ud eller ind, og så kan armaturet risikere et slag fra en seng eller en kommode.

Armaturer der bruges på offentligt tilgængelige områder, er i risiko for at blive udsat for hærværk. Her er det en stor fordel, hvis armaturet kan holde til lidt af hvert.

IK-klasse: Når hammeren falder

Det er helt bogstaveligt, at IK testes med at slå med hamre på en vare. Selvfølgelig under et meget kontrolleret regelsæt. Indkapslingens beskyttelsesgrad – evne til at modstå slagene – er det, som placerer produktet i de enkelte klasser.

IK defineres af den internationale standard IEC 62696.