På opdagelse i Kina

En sand øjenåbner


Mit første besøg i Kina for godt og vel ni år siden, var for mig et møde med kaos og uorden, og et møde med en kultur jeg ikke helt kunne forstå at tage ind. Men efter ni års fravær er det som om at Kina og jeg er kommet mere i øjenhøjde.På de ni år har mange ting ændret sig, mens andre ikke har, og spørgsmålet er vel egentlig også om de skal ændre sig? Larm og kaos stortrives fortsat, og man skal kun bevæge sig ud i trafikken én enkelt gang for at mærke det. Hornene kæmper om at blive hørt, og alle forsøger at komme over krydset på en og samme tid. Ironisk nok, så beskriver EU-berejste kinesere, vores samfund som fuldkommen stille. En stilhed der foruroliger dem. Sjovt, så forskellige vi er.

Kineserne beskriver selv de senere års forandring, som en forandring i deres tankegang og perspektiv. Der er et ønske om at blive mere europæiske, her med tanke på kvaliteten af deres produkter samt opbygningen af stærke langvarige relationer. Når man spørger kineseren ”Made in China, what about quality?” trækkes der på smilebåndet med svaret ”We cannot change mind of Europeans, now we are better and better.” mens andre fortæller om, at der er gode og dårlige producenter, uddybet med ”How can You change sterotypes, when they are based on bad experience – how can You expect 100 USD quality, when You only spend 10 USD?”Området Shenzhen er vokset eksplosivt, og producerer i dag 70% af al LED belysningen i Kina. Hvor der for 20 år siden var rismarker, er der i dag fabrikker, dormitories, lejligheder, storcentre og restauranter, huserende over 12 mio. indbyggere. Fabrikkerne er livsnerven og omdrejningspunktet. De er placeret i indhegnede industriparker, som har adskillige bygninger, og her gemmer der sig snildt over 100 fabrikker. For i Kina behøver man kun en enkelt etage med nogle fabriksarbejdere og et samlebånd for at være en fabrik. Så giver påstanden om at der dagligt lukker 200 fabrikker, og åbner 200 nye måske alligevel mening.

Uanset hvor meget tid der end kommer til at gå, kommer jeg aldrig til at omfavne alle de talrige madtilbud, der findes i Kina. Jeg vil fortsat smile høfligt, og takke nej tak, når vakumpakket fisk og andetunger bliver serveret i flæng, som var det KIMs saltede nødder jeg blev tilbudt.

En uge i Kina er en sand øjenåbner, og jeg vil fremover tænke anderledes, når jeg står med et produkt i hånden pålydende ”Made in China”.

Skrevet af Annett, juni 2018
Fakta om Kina
#1

Kina dækker et areal på ca. 9.600.000 km2, til sammenligning dækker Danmark et areal på godt 43.000 km2.

#2

Hovedstaden er Beijing.

#3

Kina har en befolkning på knap 1,4 milliard mennesker, hvilket er ca. en femtedel af jordens befolkning.


Kontakt os