Korsør Apotek: Lysskinne med LED spots giver besparelse på 46,3%

Case: Peder Harboe, Korsør Apotek

115.000 kr. sparer Korsør Apotek

Mød apoteker, Peder Harboe, og læs, hvordan han opnår en række fordele udover en 46,3 % besprelse på hans strømregning.

”Umiddelbart troede jeg at forskellen imellem den gamle pære og de nye LED spots var 16 watt. Jeg havde slet ikke tænkt på at tage højde for forkoblingens strømforbrug. Derfor mente jeg ikke at det kunne betale sig at skifte fra metalhalogen til til LED spots. Men med rådgivning fra Dansk Lyskilde fandt vi frem til, at jeg årligt ville spare kr. 104.- pr. lampe. Og med over 70 spotlamper siddende i apoteket bliver det til godt 7.000 kroner – og det er jo absolut ikke at fornægte”, fortæller Apoteker Peder Harboe.”Flere gevinster ved at skifte til LED

De gamle spotlamper havde en tendens til at blive ’løse’ med tiden. Varmen i halogenspots slider nemlig på de bevægelige dele, som ellers skal holde lampens position. Og når lampen bliver løs, bliver lyset kastet i en forkert retning og man har ikke længere den ønskede spotbelysning. Til sammenligning udsender en LED spots meget mindre varme, og de bevægelige dele påvirkes langt fra i samme omfang, som det ses ved metalhalogen-lamperne. LED'erne på lysskinnen kan holde deres position, og som sidegevinst bliver der ikke lige så varmt i lokalet.

”Både om sommeren, med vores naturlige ovenlys fra vinduet, kombineret med varmen fra de gamle lamper, kunne vi opleve at apoteket var som en sauna, hvis vores aircondition ikke kørte. Også om vinteren kunne det blive for varmt for kunderne, fordi de har meget overtøj på. Men efter skiftet til LED er ventetiden blevet mere behagelig, og tiden føles kortere.” beretter Peder som her ses ved indgangen til Apoteket.Mange bække små...

I den spareberegning som Dansk Lyskilde udarbejdede for Korsør Apotek, viste det sig, at indkøbet af de gamle metalhalogenpærer alene, ville overstige investeringen i LED. Her blev der taget højde for, hvor mange pærer der skulle bruges til at lyse lige så længe som LED lampen.

”Da jeg så på tallene for vores nuværende og forventet fremtidige indkøb af pærer i 16 år, var beslutningen nem”, udtaler Peder, da han bliver spurgt om økonomien til LED skiftet.

Uden en LED investering ville indkøbet af metalhalogenpærer beløbe sig til knap kr. 50.000,- i de godt 16 år, som LED lampen lyser. Investeringen er med andre orde hurtigt tjent hjem, og den samlede besparelse beløber sig til kr. 115.000,-, svarende til kr. 7.200,- pr år i de 16 år leveår for LED lampen.

Fakta om Løsningen
#1

Korsør Apotek udskifter 35 watt metalhalogen ud med 22 watt LED spots til en 3-faset strømskinne. Total strømforbrug for metalhalogen-lampen er 41 watt når spolen medregnes. Dermed opnår apoteket en el-besparelse på 46,3% pr. lampe.

#2

Korsør Apotek opnår et bedre indeklima ved at skifte til LED
Kontakt os