Hvad er IK-klasse?

Hvad er IK-klasse?

En lampe kan nemt gå i stykker, også selvom den ikke er lavet af glas. Du skal kigge efter lampens IK-klasse for at se, hvor hårdfør den er mod slag. IK-klassen er en skala fra 0-10. IK0 giver dig ingen beskyttelse mod slag, mens IK10 betegnes som slagfast. På billedet til venstre kan du se, hvilke typer slag, lamperne er testet med.

Slag måles i Joule, som er en matematisk enhed. 1 Joule svarer cirka til en tomat på 100 gram, som falder fra 1 meters højde. Vælger du et armatur med IK05 eller lavere, får du altså et armatur, der ikke er specielt modstandsdygtigt.Hvad betyder det for dig?

Det er ikke altid relevant at kigge på IK-klassen for et LED armatur. Et LED panel sidder typisk i loftet på kontoret, hvor det med stor sandsynlighed ikke vil blive udsat for slag.

Leder du derimod efter en lampe til en opgang, kan det være en god idé at gå efter en lampe med høj IK-klasse. Her er lampen særlig udsat når folk flytter ud eller ind.

Hvad skal du være særligt opmærksom på?

At lamper med en lav IK-klasse går hurtigere i stykker, hvis de bliver ramt af et slag eller udsættes for hærværk. Overvej IK-klassen på den lampe du vil købe. Med den rigtige IK-klasse undgår du et ødelagt armatur.


Kontakt os