Føler du dig træt og uoplagt?

Føler du dig træt og uoplagt?

Om vinteren er det mørkt og koldt udenfor. Dynen er tungere end den var i sommers, og når du trækker gardinerne fra, stirrer den dunkle morgen tilbage på dig. Hvis du er heldig, kan du lige akkurat nå at skimte solen, på vej hjem fra arbejde. KBH-om-vinteren_1.jpg

På vores breddegrader mangler vi lys i vinterhalvåret. Det er de færreste af os, der får en egentlig vinterdepression. Alligevel føler mere end halvdelen af os sig mere trætte og uoplagte om vinteren. Intet kan erstatte den indflydelse dagslys har på os, men elektrisk lys kan hjælpe en lille smule.

Det er vigtigt, at der er lys nok når du indretter et rum. Uanset om det er på arbejdspladsen eller derhjemme. På arbejdspladsen er der regler for, hvor meget lys du skal have. For lidt lys vil gøre det svært at se teksten på skærmen, eller læse den rapport, som netop er landet på dit skrivebord. Det kan give hovedpine, koncentrationsbesvær og gøre dig uoplagt.

Den rigtige belysning er altså vigtig! Forskelligt arbejde kræver forskelligt lys. Man skal bruge mere lys ved et skrivebord end i et kopirum, og mere lys i et konferencerum end i en reception. Her ser du udvalgte eksempler på, hvor meget lys du skal bruge. desk-3139127_1920.jpg

Kontorarbejde – Læse-, skrive-, tastearbejde

500 lux

Klasselokale/Undervisningslokale

300 lux

Konferencerum, mødelokaler

500 lux

Reception

300 lux

Gange og trapper

100 lux

Kantine

200 lux


Lux betyder belysningstyrke, og angiver hvor meget lys der er pr. m2 på en flade. En flade er eksempelvis et skrivebord. Når man skal teste om lyset lever op til kravene i skemaet, måler man belysningstyrken i 85 centimeters højde.


Vidste du at...
#1

Der skal være 500 lux på et kontor og 300 lux i et klasseværelse.

#2

Standarden for belysning på indendørs arbejdspladser er DS/EN 12464-1.Kontakt os