Nu udfases halogenpæren

En æra er slut

Fra den 1. september i år udfases de fleste halogenpærer fra det europæiske marked. Det betyder et farvel til en række lyskilder, som har været kendt og elsket for deres funktionaliteter, men som har været udskældte for deres strømforbrug.

Hvad siger du farvel til?

Stort set alle halogenpærer. De eneste halogener der forbliver på markedet, er halogenrør, halogenstifter og halogenpins, som har energiklasse C eller over. 

Selvom halogenpæren er udfaset fra produktion, er det stadig tilladt at sælge og købe restoplaget. Derfor har vi også stadig et udvalg af halogenpærer til rådighed.

Hvilke-halogenpaerer-udfases.jpg

Hvad skal du være opmærksom på?

Du skal blandt andet være opmærksom på, om du kan dæmpe din belysning. Alle halogenpærer kan fungere med en dæmpbar lysinstallation, men det er ikke tilfældet med LED. Når du kigger efter en LED pære, der skal erstatte din halogenpære, skal du altså vælge en LED lyskilde, som er beregnet til dæmpning.

Det er også vigtigt at være opmærksom på farvegengivelsen. Alle halogenpærer har en farvegengivelse på 99 Ra.  Det betyder grundlæggende set, at farver gengives på en meget naturtro måde – jo tættere på 100 Ra, jo bedre gengives farverne. Når du skal finde en LED pære variere farvegengivelsen, vær derfor opmærksom på dit behov for korrekt farvegengivelse, eller kontakt os, hvis du er i tvivl.


Hvis du bruger 12 volt halogenpærer, skal du huske og tjekke om din transformer (den der omformer 230 volt til 12 volt) kræver en bestemt antal watt for at virke optimalt. Nogle elektroniske transformere har krav om at blive belastet med minimum 20 watt, læst som 20VA. 


 
Fakta om udfasningen
#1

Med direktivet ønsker man at fremme brugen af energivenlig belysning, herunder LED lys, for at nedbringe CO2-udledningen på belysning.

#2

Udfasningen referer til EU direktiv nr. 2009/244, som detajleret beskriver udfasningen af glødepærer og halogenlamper.

#3

Siden 1/9-2009 er lyskilderne gradvist blevet udfaset, og vi er nu nået til den sidste udfasning i direktivet.

#4

Med udfasning menes følgende: det er ikke længere tilladt at producere varerne i EU, ej tilladt at importere dem til EU. Sålænge lagre haves er det tilladt at sælge og købe de omfattede halogenpærer.


Kontakt os