Viden: Hvad er Ra?

RA-værdi er et udtryk for, hvor godt belysningen gengiver farver. Det har betydning for din butik, din restaurant eller i dit supermarked.

Forskelle i farvegengivelse er lette at se, når man har farverne lige ved siden af hinanden. Selvfølgelig kan vi bedst lide de farver, som vi oplever på en klar dag i højt dagslys.

Men selv når vi ikke spotter forskellen bevidst, så træffer hjernen instinktive beslutninger om en vares værdi eller et jordbærs friskhed. Og vores beslutning om at købe kommer som en naturlig forlængelse af den instinktive reaktion. 

Og det spiller ind i mange brancher og kunders oplevelser.

RA-værdi har eksempelvis betydning for det helhedsindtryk, du skaber for dine gæster i restaurationer. Smag er en del af oplevelsen, men det betyder også noget, hvordan maden ser ud. Er bøffen rød og saftig? Er salaten frisk og grøn?

Lys med den rigtige RA-værdi har en målbar betydning for om den røde farve i kødet eller den grønne farve i salaten er fremhævet ordentligt.

Træk i slideren og se forskellen på lav og høj RA-værdi. Til venstre ses jordbær i lys med RA70, til højre ses de i lys med RA90. 

Lys der sælger

Den rigtige belysning sælger. En høj RA-værdi kan være det, der får din forretning til at skille sig ud fra mængden.

Har du derimod spotlys med lav RA-værdi kan det få tøj eller andre farverige produkter til at fremstå kedelige og matte, og du kan miste et potentielt salg.

Hvad er farvegengivelse?

Lysets evne til at gengive farver vurderes med et RA-indeks, der går fra 0 til 100. 

Steen Roelshøj
Vil du vide mere?

Ring til Steen
Tlf. 5120 8208

Gløde og halogenpærer har en RA-værdi på 100. Det forholder sig dog anderledes med LED. Da LED er et sammensat elektronisk produkt, kan RA-værdien variere meget. Du skal altså være opmærksom på RA-værdien, når du investerer i LED lys.

RA eller CRI?

Det er to sider af den samme mønt. Det dækker over betegnelsen “Colour Rendering Index”. RA er symbolet og CRI er forkortelsen for standarden. 

Vi angiver farvegengivelsen med RA-værdi. I produktkataloger og datablade kan du støde på den engelske forkortelse CRI.